VACCINURI ȘI OBUZE

Liberalii sunt din nou în fierbere. Mărul discordiei rămâne să fie jucat de Florin Cîțu, cel care începe să piardă din avansul pe care ”echipa sa” i l-a oferit la vreme de alegeri. Paradoxal, Florin Cîțu este cel care își păstrează ”obiectivele”, în timp ce, la nivelul de atitudine, colegii săi doresc altceva, când sunt întrebați: Încotro să mergem?! Se pare că, în afara lui Florin Cîțu nimeni nu mai dorește să se joace de-a guvernarea, toți sunt deciși să se apuce de treabă, inclusiv prietenul său de la Fonduri Europene.
Marcel Ciolacu, liderul social democraților nu slăbește deloc presiunea, firească de altfel, a polițelor rămase de plătit în urma conflictului gestionat la începutul celui de-al doilea mandat prezidențial de Klaus Werner Iohannis.
Din ce în ce mai puțini politicieni se gândesc la răzbunare, atâta timp cât altele le sunt prioritățile. În primul rând își imaginează normalitatea, la care sunt condamnați să se concentreze, sub formă de respirație artificială, dar care permite schimbul de aer sub atenta întreținere a flăcării vii, în urma căreia viața își cere drepturile cu fermitate.
Cum stăm noi și ne bucurăm că începem să ne trezim, iată că, de jur împrejurul nostru, lumea se mișcă, lumea începe să-și strângă rândurile, cu atât mai mult cu cât flancul estic al Europei, pe linia Ucraina-România, trepidează sub șenilele tancurilor rusești, din ce în ce mai multe, din ce în ce mai masate la granițele vestice ale Federației Ruse.
Vladimir Putin plănuiește să atace Ucraina într-un război cu 3 faze „la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie”
Cotidianul german BILD dezvăluie planurile de invazie ale Rusiei, citând surse NATO. Serviciul de informații externe al SUA, CIA, a interceptat din comunicațiile militare ruse, informând mai întâi propriul guvern, care a informat apoi NATO în noiembrie.
Kremlinul a amenințat că un război împotriva Ucrainei ar fi inevitabil dacă guvernul său nu și-ar abandona presupusele planuri de a recuceri Donbasul ocupat de ruși și Crimeea anexată de Rusia.
NATO ar trebui, de asemenea, să „garanteze” că Ucraina nu va deveni niciodată membră a alianței. Și trebuie să retragă armele care se presupune că sunt staționate în Ucraina pentru a preveni un război în regiune.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat miercuri că planurile Rusiei variază de la „eforturi de destabilizare a Ucrainei din interior până la operațiuni militare la scară largă”.
Potrivit cercetărilor BILD, planurile Rusiei pentru un război împotriva Ucrainei sunt cunoscute de la jumătatea lunii octombrie. Serviciul de informații externe al SUA, CIA, a interceptat din comunicațiile militare ruse, informând mai întâi propriul guvern, care a informat NATO în noiembrie. „Washington Post” a raportat despre asta. Potrivit ziarului, Putin ar putea trimite 175.000 de soldați peste graniță.
BILD a aflat acum detalii despre planurile rusești, care, potrivit unui ofițer de rang înalt, „sunt în sertar fără ca Putin să fi decis încă dacă vor fi sau nu implementate”. Cu toate acestea, transferurile de trupe din aprilie au arătat că Kremlinul pare să încline spre implementarea planurilor de atac.
Următoarele detalii despre posibila invazie rusă a Ucrainei se bazează pe evaluările mai multor persoane din cercurile NATO și de securitate care au putut vedea unele dintre posibilele planuri de atac rusești.
Potrivit unei surse de securitate la nivel înalt, dacă Putin va ordona, armata rusă va efectua „un atac simultan din nordul Crimeei, prin teritorii separatiste la est și dinspre nord”. Aceasta este evaluarea atât a NATO, cât și a serviciului de informații militare ucrainean. Atacul ar putea avea loc, așadar, „la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie” – dacă Ucraina și NATO nu răspund solicitărilor lui Putin.
Alți membri ai NATO, în schimb, văd un atac în trei faze, fiecare fază ar putea fi și ultima a operațiunii dacă reacția occidentală la invazie va duce la o reevaluare a situației.
Revenind la situația medicală a lumii constatăm că vesticii sunt mult mai fermi și mai direcți cu procedurile, executând fără milă un lockdown pentru nemții care nu s-au vaccinat, de exemplu.
Anul se apropie de final, cum de final ne apropiem și noi, locuitorii acestui din ce în ce mai fierbinte teritoriu, încercat și dezbinat de tot felul de interese.
ADI CRISTI