Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Pacienții cu dizabilități, diabet, HIV pozitivi și aflați în îngrijiri paliative au avut acces redus la serviciile de sănătate, din cauza pandemiei de COVID-19, arată datele studiului „Accesul la sănătate a grupurilor vulnerabile în perioada pandemică”, realizat de Keystone-Moldova, cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, comunică MOLDPRES.
Studiul a fost realizat în perioada aprilie-iunie 2021, pe un eșantion de 1805 respondenți. Mai mult de două treimi dintre cei intervievați spun că nu au avut acces la medicul de familie și la medicii de specializare îngustă. Cele mai multe piedici au fost provocate de frica de a se infecta cu SARS-CoV-2, imposibilitatea de a se programa la medic din cauza numărului prea mare de pacienți, care au avut nevoie de servicii medicale în ambulatoriu sau în spital.
Conform studiului, accesul la servicii medicale și de tratament individualizat a fost limitat în perioada pandemiei pentru pacienți și din cauza nivelului înalt de sărăcie, lipsei serviciilor de diagnostic și tratament în localitățile lor de baștină, accesul insuficient la informații privind serviciile acoperite de polița de asigurare medicală, stigmatizarea răspândită, inclusiv, în instituțiile medicale.
O parte dintre pacienții din grupurile vulnerabile au fost nevoiți, de asemenea, să amâne intervențiile chirurgicale și serviciile de diagnosticare, din acest motiv starea lor de sănătate a fost afectată în mare sau foarte mare măsură.
Autorii studiului afirmă că rezultatele și recomandările acestuia vor fi utilizate de către ONG-urile active în domeniile îngrijirii paliative, dizabilității și diabetului zaharat pentru acțiuni de advocacy în vederea promovării respectării dreptului la sănătate a grupurilor incluse în cercetare.
Foto: bundeangajat.olx.ro