EducatieFlux

Mircea Platon, redactor-şef al revistei “Convorbiri literare”, conferenţiază la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va organiza ultima conferință din acest an, încadrată în seria conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”, în data de joi, 9 decembrie 2021, de la ora 12.00. Aceasta va fi susținută de profesorul Mircea Platon, redactor-șef al revistei Convorbiri Literare, și va avea ca temă „Un export de succes al României: exportul de reformă educațională în Afganistan. Premise ideologice si consecințe instituționale”. Evenimentul este organizat de către TUIASI în colaborare cu acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Întâlnirea va avea loc online, va fi transmisă pe platforma Zoom, iar toți cei interesați se pot conecta accesând linkul următor, ce va deveni activ cu câteva zeci de minute înainte de începerea manifestării.

Tema conferinței a fost descrisă de către acad. Bogdan Simionescu ca fiind una ce pare exotică, dar care este, de fapt, foarte aproape de casă: reforma educației în Afganistan a fost implementată de specialiști români.

„Domnul profesor Mircea Platon colaborează cu Academia Română și susține, la solicitarea acesteia, în diferite ocazii, puncte de vedere și idei ale Academiei Române referitoare la învățământul preuniversitar din țara noastră. Mircea Platon ne va vorbi despre reforma educației în Afganistan – sună exotic și irelevant, dar nu este: reforma educației afgane a fost concepută de «experți» români. De aceiași oameni, cu aceleași idei, sprijinite din aceleași fonduri de la aceleași instituții, cu rezultatele identice ca în România. Ceea ce s-a petrecut în Afganistan prin reforma învățământului pune într-o lumină nouă și ceea ce se întâmplă la noi”, a declarat acad. Bogdan Simionescu.

Profesorul Mircea Platon este și doctor în istorie, obținându-și titlul la The Ohio State University at Columbus, SUA. A publicat eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din ţară, semnând și mai multe studii de istorie în reviste internaționale de profil. Într-un rezumat al prezentării pe care urmează să o susțină în seria conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”, Mircea Platon a inventariat cele mai vizibile fapte de presă în urmă părăsirii Afganistanului de către soldații americani, precizând că există multe evenimente despre care s-a vorbit prea puțin.

„Ce nu s-a văzut la TV prea mult au fost miliardele de dolari cheltuite de guvernele țărilor din coaliția de ocupație a Afganistanului și câștigate de experții organizațiile internaționale care au lucrat la reforma structurală și sistemică a învățământului afgan. Prăbușirea statului afgan putativ democratic are legătură și cu edificarea unui sistem de educație schimonosit în acea țară”, a explicat Mircea Platon.

 

Related Articles

Back to top button