Municipiul Iași mai face un pas pentru a deveni un „oraș verde”. Astfel, după ce anul trecut a aderat la Programul de Dezvoltare Urbană Durabilă a Orașelor Verzi al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în această săptămână, municipiul Iași va demara elaborarea propriului Plan de Acțiune, cu ajutorul unui program de consultanță și asistență oferit în mod gratuit de către instituția financiară amintită.
Evenimentul de lansare și prima întâlnire a părților interesate va avea loc joi, 16 decembrie, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu. Mesajele de deschidere a manifestării vor fi adresate de către Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Venera Vlad, director asociat în cadrul Grupului de Infrastructură Durabilă – BERD, Ambasadorul Taiwanului, Excelența Sa David Nan-Yang Lee, de la Reprezentanța Taipei la Bratislava, și Sorin Caian, reprezentant al firmei de consultanță Tractebel. Sesiunile vor cuprinde o incursiune în istoria economică a orașului, prezentarea Planului de Acțiune Orașe Verzi Iași, o prezentare privind obiectivele și provocările privind infrastructura sustenabilă a orașului, o sesiune pentru a aprofunda principalele provocări ale orașului, planul de implicare a stakeholderilor și două sesiuni de Q&A.
Deși există deja numeroase strategii și planuri referitoare la mediu în Municipiul Iași, care a devenit al 42-lea oraș-pilot al Programului, care evidențiază domeniile prioritare de abordat, Planul de Acțiune se va baza și va completa aceste eforturi anterioare, în domeniile: Calitatea aerului – mediu, Transport, Managementul deșeurilor, Spații verzi, Eficiență energetică, Clădiri verzi și Sănătate. Odată ce au fost stabilite obiectivele strategice pentru fiecare sector, vor fi identificate măsurile necesare pentru realizarea acestora, ținând cont de prioritățile actuale și tendințele viitoare.
Prioritățile actuale sunt transportul și impactul său asupra poluării aerului, îmbunătățirea eficienței energetice în clădiri și îmbogățirea spațiilor verzi. La capitolul Tendințe viitoare se numără creșterea utilizării schemelor de energie regenerabilă (energie electrică și termică), reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 40% până în anul 2030 și îmbunătățirea sistemului de colectare a deșeurilor pentru a se conforma standardelor europene.
În 2016, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înființat Programul de Dezvoltare Urbană Durabilă a Orașelor Verzi (Green Cities), destinat reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în mediul urban și având o valoare de 1,5 miliarde de euro. Programul ajută fiecare oraș selectat să adapteze soluții la nevoile proprii de mediu cu o combinație unică de măsuri, toate concepute pentru a îndrepta orașele către emisii de carbon reduse. Odată cu aderarea la acest program, orașele întreprind câte un proiect declanșator și își elaborează propriul Plan de Acțiune pentru a deveni Oraș Verde.
Scopul principal este de a realiza îmbunătățiri semnificative ale mediului și de a promova calitatea tranziției la standarde „verzi” în orașele din cadrul programului. De asemenea, programul urmărește consolidarea capacității necesare și facilitarea unei cooperări mai bune între diferite părți interesate, relevante pentru a îmbunătăți guvernanța, eficiența operațională și sustenabilitatea financiară a investițiilor și inițiativelor vizate.
Obiectivele strategice susținute prin elaborarea și punerea în aplicare a Planului de Acțiune, care va identifica și prioritiza provocările legate de mediu și modalitățile de abordare ale acestora prin investiții, servicii și instrumente de politică specifice, sunt eficiența economică, sustenabilitatea, impactul asupra mediului, dezvoltarea economică echilibrată și oportunitățile de finanțare. Prioritatea cheie a acestui Plan de Acțiune este susținerea infrastructurii sociale prin dezvoltarea infrastructurii verzi. Structura de elaborare a documentației va include abordări referitoare la spații urbane, micro-climat și schimbări climatice, facilități de agrement și spații verzi, transport modern și ecologic, dezvoltare de locuințe de calitate și politici „verzi” aliniate la politicile Uniunii Europene.