Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Vasile Astărăstoae, a anunţat că, începând cu data de 1 iulie, vor fi declanşate proteste, în cadrul întrunirii de joi a organizaţiilor profesionale ale medicilor, sindicatelor, asociaţiilor pacienţilor.
„Ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, hărţuiţi, să ni se calce demnitatea. Vrem un tratament normal, nu unul preferenţial. Asistăm la o adevărată prigoană împotriva corpului medical, la încercarea de a ne dezbina”, a explicat Astărăstoae, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, actuala coaliţie – formată din corpul profesional, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale medicilor şi asistenţilor, pacienţi, sindicate – va stabili un calendar de proteste, care vor avea diferite forme. La început se vor organiza adunări generale, marşuri, greve şi va urma demisia în bloc, dacă autorităţile nu vor răspunde solicitărilor, a precizat dr. Astărăstoae.
El a adăugat că nu va fi vacanţă pentru sistemul de sănătate, iar de data aceasta există unitate. Între soluţiile propuse de prof. dr. Vasile Astărăstoae pentru rezolvarea problemelor se numără rectificarea bugetară, creşterea alocaţiilor pentru sănătate, majorarea veniturilor personalului medical, după un calendar stabilit.
Preşedintele CMR a subliniat că probleme nu sunt cu Ministerul Sănătăţii şi nici cu Ministerul Educaţiei, ci cu Ministerul Finanţelor, cu Guvernul, Preşedinţia şi Legislativul.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Marius Sepi, şi-a prezentat sprijinul pentru acest demers, spunând că va susţine lista revendicărilor, iar sindicaliştii vor participa la aceste proteste. El a adăugat că nu se mai poate accepta „prigoana” pornită împotriva corpului medical şi Guvernul actual va trebui să înţeleagă că fraza „sănătatea este o prioritate naţională” trebuie să fie şi adevărată. „Niciodată nu s-a cunoscut adevăratul procent care revine sănătăţii de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, este un secret foarte mare. Banii pentru sănătate trebuie să fie cheltuiţi în totalitate pentru sănătate şi nu utilizaţi pentru alte găuri”, a arătat Marius Sepi. Potrivit preşedintelui CMR, nu sunt greu de găsit 21 milioane de euro pentru a acoperi salariile rezidenţilor, având în vedere că pentru arierate s-au găsit banii necesari. Iulian Petre, reprezentantul COPAC, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că pacienţii vor trebui să susţină demersurile corpului medical, ei fiind principalii beneficiari. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr.Raed Arafat, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, referindu-se la eventualele proteste ale medicilor, că în ultima perioadă au avut loc discuţii pentru a găsi soluţii viabile care să ducă la creşteri salariale în sistemul sanitar. El a accentuat faptul că sunt preocupări pentru creşterile salariale ale medicilor şi a arătat că există două grupuri de lucru, unul care discută statutul spitalelor şi posibilitatea de a le scoate din categoria instituţiilor bugetare şi un al doilea grup, care discută problemele referitoare la salarizarea din sistem. “În următoarele două săptămâni urmează să venim cu o formă mai concretă care să satisfacă cerinţele personalului şi după aceea să intre în dezbatere publică”, a punctat secretarul de stat admiţând în acelaşi timp că salarizarea este o problemă reală.