O proteină prezentă în gingii poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

O echipă de cercetare afiliată facultății de stomatologie din cadrul Universității din Montreal, Canada, a identificat o proteină umană care ar putea avea beneficii dincolo de sănătatea orală și dentară. Cercetătorii susțin că această proteină poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.

Studii recente arată că o proteină prezentă în epiteliul gingival (partea din gingie care înconjoară dinții) are proprietăți antimicrobiene, în special împotriva bacteriei porphyromonas gingivalis (P. gingivalis). Pe lângă un rol semnificativ în boala parodontală, această bacterie a fost asociată și cu boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Studiul arată că SCPPPQ1, o proteină exprimată de celulele epiteliului adjuvant, are potențial antibacterian și ar putea încetini sau chiar distruge dezvoltarea P.gingivis.

„Potențialul antibacterian al proteinei SCPPPQ1 ar putea fi exploatat nu numai pentru a limita boala parodontală, dar și ca o abordare de tratament pentru a verifica efectele bacteriilor asupra creierului și a altor zone în care acestea se răspândesc“, a declarat Antonio Nanci, cercetător și profesor la departamentul de stomatologie al Universității din Montreal, care a condus studiul.

„Această proteină ar putea oferi o strategie suplimentară în abordarea problemei rezistenței bacteriene“, a precizat Charline Mary, cercetător postdoctoral, autorul principal al articolului care însoțește cercetarea.

Dinții, puncte de intrare pentru bacterii

Mediul oral este al doilea cel mai important microbiom din corpul uman după intestin, de care este strâns legat. În interiorul gurii, epiteliul joncțional este partea gingiei care etanșează țesutul de susținere a dinților, ferindu-l de mediul oral agresiv. Pe scurt, rolul său este acela de a face gingia să adere la dinte și să limiteze astfel trecerea bacteriilor printre cele două structuri.

„Dinții sunt singurul loc în care învelișul integral al corpului uman poate fi penetrat, deci sunt un punct critic de intrare a bacteriilor. După cum știm, de câțiva ani infecția orală cu P. gingivalis este unul dintre factorii de risc majori pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. Cum proteina SCPPPQ1 poate încetini creșterea acestei bacterii și chiar o poate distruge, putem ataca direct la sursă cauza cestor probleme și putem ajuta la prevenirea mai multor boli“, a explicat Nanci.

Următoarele faze ale cercetării vor studia în profunzime potențialul proteinei SCPPPQ1 de a preveni boala parodontală, de exemplu, prin adăugarea în pasta de dinți, și vor evalua capacitatea sa de a distruge bacteriile care au pătruns deja în țesutul dintre gingie și dinți.

„Acesta este începutul unei aventuri interesante și promițătoare, care readuce stomatologia în prim-plan în ceea ce privește starea generală de sănătate“, a spus Nanci.

Studiul, publicat recent în revista Scientific Reports, a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Université Laval din Québec și Universitatea McGill din Montreal.

(sursa:www.360medical.ro)