Breaking News

Novavax a început să livreze vaccinuri statelor din UE

Compania americană Novavax a anunțat că a început să livreze vaccinuri împotriva Covid-19 statelor membre ale Uniunii Europene. Primele loturi de vaccinuri vor fi livrate către Franța, Austria și Germania. 

Vaccinul dezvoltat de Novavax utilizează o tehnologie tradițională, pe bază de fragmente proteice și a fost al cincilea ser împotriva Covid-19 autorizat în Uniunea Europeană, în decembrie 2021 – după serurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Vaccinul Novavax, care are denumirea comercială Nuvaxovid, se administrează în două doze și a fost dezvoltat cu o tehnologie pe bază de fragmente proteice (conține componente ale virusului pentru a declanșa un răspuns imunitar), folosită în întreaga lume pentru vaccinurile împotriva multor boli ale copilăriei. 

Astfel, Nuvaxovid acționează prin pregătirea corpului pentru autoapărarea împotriva infecției. Vaccinul conține particule minuscule obținute dintr-o versiune cultivată în laborator a proteinei spike (S), care se găsește pe suprafața coronavirusului SARS-CoV-2. De asemenea, vaccinul conține un “adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imunitare la vaccin.

Decizia de autorizare a fost luată pe baza rezultatelor a două studii clinice de faza a III-a, care au inclus peste 45.000 de voluntari și au indicat că vaccinul Novavax are o rată de eficacitate de circa 90% împotriva Covid-19.

Primul studiu clinic, derulat în Statele Unite și Mexic, a indicat o rată de eficacitate de 90,4% în prevenirea formelor simptomatice de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Al doilea studiu clinic, derulat în Marea Britanie, a indicat o rată de eficacitate de 89,7%.

În august, Comisia Europeană a aprobat un contract cu Novavax pentru cumpărarea a până la 200 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, în cazul în care serul va fi aprobat de autoritățile de reglementare.

La începutul lunii noiembrie, Indonezia a devenit prima țară din lume care a aprobat vaccinul împotriva Covid-19 al Novavax.

(sursa:www.news.ro)