MAE a demarat programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” pentru anul 2022

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă desfăşurarea primei reuniuni din cadrul programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din străinătate.

Astfel, la data de 12 martie 2022, a fost organizată o reuniune cu membrii comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Irlanda. La acest eveniment, organizat în format hibrid, au participat reprezentanţi ai Departamentului Consular din Ministerul Afacerilor Externe, prin videoconferinţă, precum şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Dublin, întâlnirea fiind moderată de către ambasadorul României în Irlanda, Laurenţiu Mihai Ştefan, a precizat un comunicat al MAE transmis duminică AGERPRES.

Pe parcursul acestei reuniuni, reprezentanţii mediului asociativ românesc au adresat o serie de întrebări privind extinderea reţelei consulare, organizarea consulatelor itinerante, prestarea serviciilor consulare prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro), necesitatea îmbunătăţirii comunicării prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi alte teme de interes pentru membrii comunităţii româneşti din Irlanda.

Reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai Departamentului Consular au răspuns întrebărilor, prezentând principalele proiecte pe care le au în derulare în vederea eficientizării activităţii consulare pentru comunitatea românească din Irlanda, în special cele legate de stadiul mutării sediului ambasadei şi al secţiei consulare într-un spaţiu mai modern şi mai funcţional, operaţionalizarea Biroului consular de la Belfast (Irlanda de Nord) şi procedura organizării consulatelor itinerante (mobile).

De asemenea, s-au prezentat şi alte demersuri ale MAE în vedea creşterii capacităţii de procesare a serviciilor consulare la Secţia consulară din Dublin, precum suplimentarea resurselor de personal şi de echipamente tehnice.

Contextul a prilejuit şi o discuţie despre alte teme de interes pentru comunitatea românească din Irlanda, precum Recensământul din acest an, promovarea cursurilor de limbă română şi proiectele finanţate prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

„MAE apreciază participarea şi interesul manifestat de către reprezentanţii comunităţii româneşti din Irlanda faţă de modul în care evoluează serviciile consulare şi paşii pe care instituţia îi întreprinde pentru creşterea calităţii serviciilor consulare”, adaugă sursa citată.

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în 2015, la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, şi a fost reluat în anul 2021, constând în acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor, cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Până în prezent au avut loc aproape 30 de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru şi Regatul Spaniei.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităţilor româneşti pentru anul 2022 prevede organizarea a unui număr de 9 întâlniri în cadrul în cadrul cărora vor fi invitaţi să participe membri ai comunităţilor româneşti din Europa (ţările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania şi Ungaria), Asia (Malaezia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia şi continentul nord-american (Canada). AGERPRES