Ieșenii din mediul rural au mari probleme cu activitatea de colectare a deșeurilor. Este concluzia unei întâlniri organizată joi la sediul Instituției Prefectului Județului Iași, la solicitarea mai multor comunități locale. Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat și alte subiecte de interes pentru ieșeni, care au vizat investițiile în rețelele de apă și canalizare, dar și modalitatea de lucru în ceea ce privește decontarea cheltuielilor realizate pentru serviciile oferite refugiaților.
”Am primit mai multe sesizări de la primarii din județ cu privire la o serie de dificultăți pe care aceștia le întâmpină și care țin de activitatea unor instituții de interes județean. Am considerat că problemele comunităților locale au nevoie de răspunsuri și soluții imediate. Cele mai multe sesizări au vizat activitatea de colectare a deșeurilor, de modul în care se realizează colectarea selectivă, de facturile emise, de modul de calcul al acestor facturi. Mulțumesc reprezentanților Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului pentru prezență și disponibilitate la dialog. Din păcate, nu am găsit aceeași deschidere la nivelul celor care se ocupă direct de activitatea de colectare a deșeurilor. Nimeni de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) nu a răspuns invitației, deși ei ar fi fost în măsură să clarifice multe dintre problemele ridicate. M-aș fi bucurat ca măcar de la nivelul Consiliului Județean să fie prezent un reprezentant pentru a găsi soluții la problemele comunităților locale. Cert este că discuțiile purtate astăzi au fost apreciate de cei prezenți și, dacă voi avea solicitări, voi continua să aduc la aceeași masă reprezentanții comunităților locale, instituții de interes județean, instituții deconcentrate sau agenții guvernamentale, pentru a găsi soluții la toate problemele ridicate în spriritul unei administrații publice în sprijinul ieșenilor. Totodată, având în vedere multitudinea de sesizări legate de activitatea de colectare a deșeurilor, este imperios necesară organizarea urgentă a unei întâlniri între autoritățile locale și reprezentanții ADIS, cu participarea operatorului de salubrizare stabilit la nivel județean”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.
La întâlnirea din Sala Mare a Instituției Prefectului au fost prezenți primari sau reprezentanți ai primăriilor din aproape toate unitățile administrative-teritoriale din județ, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a Gărzii de Mediu, a Agenției pentru Protecția Mediului, reprezentanți ai ApaVital. (E.M.)