Externe

Israelul, hotărât să pună bazele unui ‘Iron Dome’ cibernetic pentru a diminua numărul atacurilor informatice

Guvernul israelian le-a dispus luni firmelor de comunicaţii să-şi intensifice eforturile în materie de securitate cibernetică după creşterea numărului de atacuri informatice, relatează Reuters.

În prezent sunt implementate noi reguli în cadrul cărora vor trebui respectate standarde obligatorii şi unificate, au precizat Ministerul Comunicaţiilor şi Directoratul naţional de securitate cibernetică din Israel.

În conformitate cu noile reguli, firmele trebuie să elaboreze planuri pentru protejarea reţelelor de comunicaţii folosind o combinaţie de monitorizare şi mecanisme de control care să facă posibilă stabilirea unei imagini actualizate privind protecţia cibernetică, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea datelor.

„Încercăm să impunem standardul corect companiilor de comunicaţii pentru a proteja Israelul şi a crea un soi de ‘Iron Dome’ pentru atacuri cibernetice. Suferim mii de atacuri cibernetice în fiecare an”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă ministrul comunicaţiilor, Yoaz Hendel.

Israelul foloseşte sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome (Domul de Fier) pentru a intercepta rachetele lansate de militanţii palestinieni, în principal din Fâşia Gaza.

Yoaz Hendel a spus că riscurile continuă să crească, odată cu avansul digitalizării.

„Reţelele de comunicaţii sunt o ţintă atractivă pentru atacuri cibernetice ale unor elemente ostile”, a mai spus Hendel, invocând o potenţială afectare sau închidere a serviciilor furnizate.

Potrivit firmei de securitate cibernetică Check Point, a existat o creştere anuală de 137% în numărul mediu de atacuri săptămânale asupra companiilor israeliene, până la aproape 1.500 pe săptămână în primele trei luni din 2022.

Gaby Portnoy, noul şef al Directoratului naţional de securitate cibernetică din Israel, a declarat că luna trecută s-a înregistrat o creştere puternică a numărului de atacuri care încercau să spargă site-uri. El i-a acuzat pe iranieni că ar comite multe dintre atacuri.

Luna trecută, un atac de tip DdOS (denial of service) care avea drept scop să spargă site-uri ale guvernului a început cu furnizori de servicii de telecomunicaţii, dar în cele din urmă a eşuat.

Portnoy a spus că firmele israeliene de telecomunicaţii dispun de securitate cibernetică foarte bună dar noile reglementări, care includ un nivel mai mare de supervizare, vor reprezenta o ameliorare. AGERPRES

Related Articles

Back to top button