Sanatate

Adenovirusul, în cazul copilului cu hepatita de origine necunoscută, nu s-a confirmat

Specialiștii în maladii transmisibile din Republica Moldova nu s-au lămurit, deocamdată, care e originea hepatitei necunoscute depistată la copilul de 5 ani, acum două săptămâni. Aceștia spun că testele nu au arătat prezenta adenovirusului, așa cum s-a întâmplat în cazul copiilor din alte țări. Chiar și așa, autoritățile sanitare au anunțat Organizația Mondială a Sănătății despre acest caz.

„Noi am înregistrat cazul la Organizația Mondială a Sănătății, dar este neclar. Se zice că cauza este adenovirusul, dar la copilul nostru nu este adenovirus. Sunt mulți copii care fac hepatita asta fără a fi depistat adenovirusul. Toate ipotezele care au fost înaintate nu se confirmă, nu au explicație. Nu vreau să comentez mai mult, pentru am lucruri neclare”, a declarat pentru Sănătate INFO, Nicolae Furtună, șeful Direcției prevenirea și controlul maladiilor infecțioase din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Între timp, copilul continuă tratamentul, starea lui fiind mai bună, a menționat directoarea Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bîrca.

„Copilul continuă tratamentul. A fost transferat din secția reanimare. Încă nu am depistat nimic, continuăm să investigăm, așteptăm unele rezultate”, a răspuns scurt aceasta.

Vom preciza că pe 7 mai, un copil de 5 ani a fost internat la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, cu simptome specifice hepatitei virale acute. Acesta a fost investigat la toate probele pentru virușii hepatici cunoscuți, iar rezultatele au fost negative. Astfel, au fost excluse alte cauze care determină afectarea ficatului. Specialiștii au suspectat că acesta ar putea fi infectat cu hepatita de origine necunoscută.

Până acum peste 300 de cazuri de acest fel au fost depistate în 15 țări ale Uniunii Europene, unii copii având nevoie de transplant hepatic.

Specialiștii recomandă respectarea igienei generale, inclusiv igiena mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locurile frecventate de copii. Totodată, părinţii şi însoţitorii copiilor sunt îndemnați să fie atenţi la semnele hepatitei acute (apariția icterul-culoarea galbenă a fetei și mucoasei ochilor, urina întunecată la culoare), semnele gastro-intestinale (greață, vărsături, diaree, dureri abdominale) premergătoare apariției icterului şi să se adreseze la medicul de familie sau la serviciul de urgență, la primele simptome. (sursa:www.sanatateinfo.md)

 

Related Articles

Back to top button