Ziua Eroilor a fost comemorată joi, 2 iunie, la Iași, printr-o serie de ceremonii militare și religioase desfășurate la monumentelor închinate Eroilor neamului de la Galata, Bucium și Lețcani. Ceremoniile au debutat la ora 12.00, la Monumentul – Mausoleu de la Galata, urmate de cele desfășurate la Monumentul Eroilor ”Vultur” din Bucium și Monumentul Eroilor Neamului din Cel De-al Doilea Război Mondial de la Lețcani. La festivități au participat, alături de oficialitățile locale, reprezentanți ai Garnizoanei Iași și a organizațiilor veteranilor de război din județ.
„Într-o zi cu însemnătate foarte mare din punct de vedere religios sărbătorim Ziua Eroilor, cărora le datorăm faptul că România este astăzi o țară liberă, independentă și democratică. Suntem onorați că în această zi putem să aducem omagiul nostru Eroilori țării. Avem o datorie morală însă, ca reprezentanți ai autorităților centrale și locale, față de Eroii Neamului, pentru a pune cu toții umărul pentru dezvoltarea României”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, în mesajul adresat cu ocazia Zilei Eroilor.
„Astăzi comemorăm Ziua Eroilor, într-un un moment înălțător pentru întreaga creștinătate – Sărbătoarea Înălțării Domnului. Ziua Eroilor este atestată printr-un deecret încă din anul 1920, tocmai pentru a arăta, simbolic, faptul că jertfa Eroilor noștri nu a fost nu a fost una în zadar. Acum, mai mult ca oricând, când avem acest război la graniță, trebuie să conștientizăm că modelul Eropilor noștri este unul de urmat, în contextul în care țara noastră are nevoie de a urma principiile democrației, libertății și stabilității”, a afirmat, la rândul său, Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.
„Fără sacrificiul Eroilor Neamului nu am fi fi fost ceea ce suntem astăzi. Este o datorie a clasei politice și a tuturor celor care știu ce însemnă să clădești o națiune, să transmită către tânăra generație faptul că trebuie să-și iubească țara, trebuie să aibă încredere în simbolurile naționale și că trebuie să nu-i uităm niciodată pe Eroii care au clădit această națiune. Sunt foarte multe osemninte aici, în cimitir, peste 7.000 de Eroi îngropați la acest monument dedicat Primului Război Mondial. Comemorarea Eroilor de la acest monument dedicat Primului Război Mondial este, credem noi, o formă de de recunoștință minimă față de efortul făcut de generațiile care au trecut prin această țară”, se arată în mesajul adresat cu ocazia Zilei Eroilor de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
După discursuri, reprezentanții autorităților locale, cei ai Garnozoanei și ai asociațiilor veteranilor de război au depus coroane de flori la monumentele ridicate în memoria Eropilor Neamului, cremoniile încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.
Prin lege, Zilei Eroilor i-a fost conferit statutul de ”sărbătoare națională” și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești. Evenimentul marchează ziua când sunt comemorați Eroii căzuţi în războaie, în marile conflagraţii mondiale, dar şi pe cei morţi în Războiul de Independenţă. Sunt comemorați și Eroii pompieri căzuți la datorie pe timpul intervențiilor pentru salvarea semenilor, dar și pentru apărarea idealurilor naționale. (E.M.)