Autospecială destinată stingerii incendiilor de pădure, achiziționată de ISU Iași în cadrul proiectului VIZIUNE 2020

Zece autospeciale destinate, în special, pentru intervenția la incendiile de pădure, cu capacitatea de 10.000 de litri de apă, din totalul celor 200 de același tip, care vor fi achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, completează începând de joi, 9 iunie,. parcul auto al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acestea au plecat în cursul acestei dimineți către inspectoratele județene ISU Constanța, ISU Brăila, ISU Galați, ISU Ialomița, ISU Iași, ISU Maramureș, ISU Mureș, ISU Prahova și ISU Tulcea, una rămânând în dotarea ISU București, informează, într-un comunicat, IGSU.

“Reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate, având în vedere că unitățile operative încă dețin tehnică de intervenție cu durată de exploatare depășită, iar serviciile oferite celor aflați în dificultate trebuie să se mențină la înalte standarde de calitate”, se arată în comunicat.

Autospecialele sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.

Autospecialele dispun de o mobilitate ridicată în zonele greu accesibile (capacitate off-road și trancțiune 4×4), iar dotarea acestora permite alimentarea cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj mai ales atunci când intervenția se desfășoară în locuri fără alte surse de apă.

Proiectul „Viziune 2020” este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, prin care 682 de milioane de euro din fonduri europene sunt alocate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. (E.M.)