Comuna Miroslava din județul Iași a obținut o finanțare în valoare de de 38 milioane lei în vederea extinderii rețelei de canalizare. Fondurile sunt asigurate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cererea de finanțare fiind depusă în luna noiembrie 2021. Lucrările se vor desfășura în satele Găureni, Miroslava, Uricani, Valea Adâncă, Valea Ursului și Vorovești, urmând a fi realizate în aproximativ doi ani, a anunțat primarul Dan Niță, într-o postare pe pagina proprie de socializare.
“În aproximativ trei ani, canalizarea nu va mai fi o problemă în comuna Miroslava. Vom reuși acest lucru prin intermediul a trei proiecte majore, finanțate prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, respectiv Programului Național de Redresare și Reziliență. Primul proiect, realizat de ApaVital, este deja în desfășurare. În cazul celui de-al doilea proiect urmează ca în cel mult două luni să semnăm contractul de finanțare și să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Sperăm să obținem finanțarea cât mai repede și pentru cel de-al treilea proiect”, adirmă primarul Dan Niță.
PROGRAMUL OPERAȚIONAL INFRASTRUCTURĂ MARE
Primul proiect de acest fel este deja în desfășurare și vizează satele Balciu, Horpaz, Miroslava și Valea Adâncă. Acesta este realizat de ApaVital, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea contractului este de circa 33,8 milioane lei, durata de execuție fiind de 20 de luni de la ordinul de începere a lucrărilor. În total vor fi realizați 23.189 metri de rețea de canalizare, 15 stații de pompare, 931 de racorduri și 7.229 metri de conducte de refulare ape uzate.
PROGRAMUL NAȚIONAL DE INVESTIȚII „ANGHEL SALIGNY”
Proiectul desfășurat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” va însemna efectuarea de lucrări în satele Găureni, Miroslava, Uricani, Valea Adâncă, Valea Ursului și Vorovești. La licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și execuție lucrări au depus oferte cinci asocieri de firme, procedura aflându-se în etapa finală a evaluării tehnico-economice. La final vor fi realizați 31.205 metri de rețea de canalizare gravitațională, 5.353 metri de conducte de refulare și 13 stații de pompare ape uzate.
PROGRAMUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ
Al treilea proiect urmează a fi realizat prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență și vizează extinderea sistemului de canalizare pe străzile din celelalte zone aglomerate care nu au fost incluse în primele două proiecte.
Cele trei proiecte vor fi de durată și vor presupune inclusiv devieri de circulație și racordări ale proprietăților. Primăria Comunei Miroslava roagă insistent locatarii de pe străzile incluse în cadrul proiectelor menționate să realizeze cât mai repede racordarea proprietăților la celelalte sisteme de utilități, adică apă potabilă, gaze naturale și energie electrică. Carosabilul va fi adus la forma inițială doar după finalizarea lucrărilor privind utilitățile ale tuturor proprietăților de pe respectivele străzi.