EducatieFlux

Asociația Zi de Bine Moldova inițiază proiectul Clubul din Internat – o alternativă de petrecere a timpului liber pentru copiii din internat

Zi de Bine Moldova, alături de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy – RYMD, inițiază proiectul Clubul din Internat, prin care cele două asociații își doresc să transforme o zonă din clădirea Liceului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău într-un spațiu atrăgător, care să îi ajute pe noii elevi veniți din mediul rural să se integreze mai ușor.

”Se spun multe despre copiii care nu rămân în școală. Sentințe date înainte de vreme, ocări legate strâns la picior pe care le trag după ei toată viața. Puține li se spun chiar copiilor. Puțini își iau timp să împartă cuvinte cu ei, în loc să le arunce etichete gata ștanțate. Pe unii dintre acești oameni rari și buni i-am întâlnit la Liceul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău, unde învață copii de la 5 la 18 ani. Unde niște zeci de copii nu doar învață, dar și trăiesc la internatul școlii. Unde nimic nu e simplu pentru ei. Veniți majoritatea de la țară să învețe o meserie, fără să știe pe nimeni, cu bani puțini de buzunar, departe de casă și de familie, victime ale bullying-ului de oraș, mulți renunță, oricâte eforturi a depus doamna directoare să-i țină. Și a făcut multe!”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

Abandonul școlar neoficial al tinerilor din mediul rural după clasa a 8-a este mult mai ridicat față de datele oficiale. În statistici, 5 din 10 copii din mediul rural care se înscriu în clasa a 9-a la un liceu sau școală profesională din oraș nu reușesc să finalizeze studiile. În realitate, sunt comunități în care 8 din 10 copii nu frecventează școala, dar nici nu figurează în statisticile oficiale ca „abandon”. Liceul Tehnic „Anghel Saligny” este unul dintre cele mai mari licee din județ, cu aproximativ 70% dintre elevi provenind din mediul rural. În prezent, școala are înscriși 1.100 de copii, dintre care cei mai mulți la liceu – aproximativ 350 – și peste 500 la școala profesională. Dintre ei, 90 de copii nu doar învață, dar și locuiesc la internat. Unii copii veniți din mediul rural se confruntă cu situații personale dintre cele mai dificile (tineri care provin din familii cu venituri scăzute, cu părinți plecați la muncă în străinătate sau tineri care nu se bucură de sprijin acasă).

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Clubul din Internat – ZDBMoldova este de 12.000 euro și este oferit de Isopan. Mulțumim și partenerilor CLAR AUTO TRADE SRL, KANARA PRINT SRL, WISE BRAND SRL.

Sărbătoriții lunii octombrie își pot dărui ziua pentru acest proiect aici:

https://ziuata.galantom.ro/fundraising_pages/create?id_project=1926

Clubul din Internat este un proiect ambițios, care își dorește să creeze, cu ajutorul biroului de arhitectură A+Noima, un spațiu sigur pentru copiii din internat, în care elevii să se implice în diverse activități educative sau recreative. Câteva dintre temele de dezbatere din cadrul Clubului, propuse de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, includ reguli de comportament în societate, abilități necesare pentru câștigarea unei vieți independente (gestionarea timpului, abilități de comunicare, educație financiară), sprijin în stabilirea traseului profesional (coaching, dream management) și multe altele. Prin crearea și dezvoltarea unei astfel de comunități, inițiatorii proiectului doresc să vină în mod real în sprijinul copilului, facilitând astfel retenția acestuia în sistemul educațional.

”În ultimii ani am făcut eforturi uriașe alături de colegii mei să aducem mai mulți copii în școala noastră și am reușit să creștem exponențial numărul copiilor care vin să învețe o meserie la noi. Dar ne-am dat seama că provocarea nu se termină la a-i aduce în liceu, fiindcă ei vin cu o multitudine de probleme de ordin social, la care noi nu suntem pregătiți să răspundem. Așa că, inițiativa aceasta, de a crea un Club în internatul lor, un loc unde să se simtă în siguranță să vorbească despre provocările pe care le întâmpină, despre cum e să fie plecați de acasă, despre dificultățile materiale și unde să găsească sprijin, inspirație și oameni gata să-i ajute, mi se pare extraordinară”,  declară Crisalinda Nona Irimia, director Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Bacău.

Proiectul Clubul din Internat face parte din seria de proiecte desfășurate de Asociația Zi de Bine în zona Moldovei. În luna septembrie, Zi de Bine Moldova a finalizat Tribuna Parc, un proiect inedit, menit să transforme grădina generoasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Anghel” din Cornești într-un spațiu de relaxare și zonă de petrecere a festivităților și evenimentelor școlare. Pentru luna octombrie, ZDB Moldova își dorește să amenajeze pentru elevii din internatul liceului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău un loc unde să stea de vorbă, să facă planuri de viitor, să vină la ateliere, să întâlnească oameni și mentori pentru viață.

Cei care doresc să susțină suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

În cei doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii ca educație, sănătate,incluziune socială, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button