După ce a pus sub acuzare patru persoane pentru presupuse fapte de corupţie în beneficiul Qatarului, justiţia belgiană a cerut ridicarea imunităţii lui Marc Tarabella, un apropiat al lui Pier-Antonio Panzeri, un fost deputat italian aflat în centrul scandalului, de la domiciliul căruia au fost confiscate 600.000 de euro în numerar.
Tarabella, a cărui locuinţă a fost de asemenea percheziţionată, neagă orice implicare, dar eurodeputatul socialist recunoaşte că a făcut o călătorie în februarie 2020 plătită de Qatar fără să o declare Parlamentului UE, aşa cum era obligat să facă.
„A fost invitat (…) la un congres. Organizaţia a fost cea care a plătit”, a declarat avocatul său, Maxim Toller, pentru postul belgian de televiziune RTL. „Încă nu a declarat-o (…). A plecat apoi în Ghana, apoi a fost pandemia de COVID (…). Colaboratoarea sa îi reaminteşte să facă acest lucru, dar termenul a trecut”, a explicat el, subliniind „realitatea din teren”.
„El va reglementa lucrurile (…). Nu există nimic ilegal în a avea o călătorie plătită de o organizaţie”, a insistat avocatul, subliniind că alesul „a mers să vadă construcţia stadioanelor şi a cerut să se întâlnească cu muncitorii”.
Marc Tarabella subliniase în noiembrie în hemiciclu „evoluţia pozitivă” a drepturilor în Qatar – în numele „realpolitik-ului” şi ca o „încurajare”, potrivit lui Maxim Toller.
De asemenea, avocatul a încercat să explice „prietenia” clientului său cu Pier-Antonio Panzeri: „Nu este un mic italian într-o trattoria (…). A fost ales de trei ori ca europarlamentar, (este) o persoană foarte respectată (…). Este foarte posibil ca acesta să-l fi sfătuit într-adevăr (pe Tarabella) să spună aşa ceva”, fără ca acesta din urmă „să-şi imagineze” că alesul italian „ar fi monetizat prietenia lor”.
Miercuri, eurodeputata socialistă belgiană Marie Arena a recunoscut, de asemenea, că a omis să declare o misiune în Qatar în mai 2022, plătită de emirat, dând vina pe secretariatul său pentru „omisiune” şi referindu-se la „un document destul de complicat de completat”, potrivit declaraţiilor sale pentru presa belgiană.
Ea a demisionat în decembrie din funcţia de preşedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului a Parlamentului European, funcţie deţinută anterior de Pier-Antonio Panzeri.
„Această decizie a fost luată având în vedere atacurile politico-mediatice care aduc atingere imaginii mele”, precum şi „întregii activităţi desfăşurate în cadrul subcomisiei”, a explicat ea pentru agenţia Belga, reiterând că „nu are nimic să-şi reproşeze” şi că nu a făcut obiectul niciunei percheziţii sau cereri de ridicare a imunităţii sale. AGERPRES