Bugetul județului Iași pentru acest an va fi supus votului plenului pe 1 februarie, în ședință extraordinară

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a prezentat, astăzi, bugetul județului Iași pentru 2023, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și liderul grupului PNL din CJ, Costel Dolachi, și liderul grupului PMP din CJ, Marian Uscatu. Președintele CJ, Costel Alexe, a precizat că, pentru anul 2023, bugetul general al judeţului Iaşi include venituri de 1,37 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,63 miliarde de lei. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă de 263,12 milioane lei, va fi acoperit în execuţie din excedentul bugetului local cu suma de 205,55 milioane lei și din excedentele bugetelor unităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii cu suma de 57,57 milioane lei.

Prioritățile noastre sunt ca, din resursele pe care le avem, să asigurăm buna funcționare a instituției și a tuturor deconcentratelor, să investim în dezvoltarea obiectivelor primordiale pentru județ și să atragem fonduri europene și guvernamentale pentru noi direcții de investiții. Fiecare domeniu este important și nu vom neglija nici educația, nici cultura, nici relația cu ONG-urile și societatea civilă, dar avem obligația de a asigura finanțări majore pentru domeniul medical și infrastructura rutieră, capitole unde avem de recuperat mult pentru a ajunge la standarde care să sastisfacă și nevoile ieșenilor, dar și statutul de pol regional al județului nostru. Trebuie să ținem cont de necesarul de funcționare al instituției, având în vedere că suntem Consiliul Județean cu șase spitale în subordine, iar majoritatea au adresabilitate regională. Peste 50% din cheltuielile de funcționare pe care le avem sunt direcționate către cele șase spitale, unde nevoile sunt mari pentru a asigura servicii medicale de calitate. Avem, de asemenea, cea mai mare Direcție Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, șase școli speciale în subordine, trei unități-medico sociale și instituții de cultură. Pentru toate acestea trebuie să asigurăm resursele necesare pentru buna funcționare, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

Pentru dezvoltare se vor aloca anul acesta 392,7 milioane de lei, cu 90 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul Transporturi 130 milioane de lei (37%), la Sănătate 111 milioane (31%) şi la Asistenţă socială 77,8 milioane (22%).

Vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în construirea parcurilor industriale, pentru a crește numărul locurilor de muncă, și în implementarea proiectelor societății civile. Avem buget majorat pentru toate aceste investiții. Alocăm 117.8 milioane de lei pentru pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor județene de pe Axa Iași – Suceava, 150 mii lei pentru studiile topo și documentațiile referitoare la modernizare drum județean DJ 248: lim. Municipiului Iași – Intersecție Centura Iași, 427,5 mii lei pentru studiul de fezabilitate pentru modernizarea drumului județean DJ 282 G: lim. Mun. lași – Aroneanu -Rediu Aldei (aprox. 6,500 km) și realizarea drumului de legatura din DJ 282 G (Aroneanu) – Aeroportul Internațional lași (aprox. 3 km). Odată cu finalizarea noului Terminal T4, va fi nevoie să asigurăm accesibilitatea la și dinspre Aeroport. Anul acesta am avut un record de trafic de pasageri de peste 1,5 milioane și trebuie să gândim pe termen lung necesitățile în zona Aeroportului, având în vedere că vom crește capacitatea de procesare la 3,3 milioane de pasageri, odată cu operaționalizarea T4’’, a precizat președintele CJ, Costel Alexe.

În anul 2023, un obiectiv primordial pentru Consiliul Județean Iași îl constituie construirea de parcuri industriale, în programul de investiții regăsindu-se suma de 9,88 milioane lei pentru obiectivul de investiții Iași Industrial Parc, comuna Lețcani, suma de 670 mii lei pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Holbocaservicii proiectare faza PUZ documentatii suport – studiu de inundabilitate, aviz SGA, Studiu de fezabilitate, și suma de 2,68 milioane lei pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Pașcani – proiectare, faza PUZ, necesară pentru a obține titlul de parc industrial. De asemenea, anul acesta, a crescut finanțarea pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, va fi disponibilă suma de 1,8 milioane de lei pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistică. A crescut finanțarea pentru sport de la 500 mii la 750 mii lei și la proiecte educaționale de la 100 de mii la 200 de mii lei.

Prin bugetului general al județulului sunt alocate, în acest an, finanțări de 1 milion lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași, 1 milion lei pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași, și, în premieră, 100 mii lei pentru cheltuielile privind sprijinul financiar acordat Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Iași, în calitate de membru susținător.

Mulțumesc executivului CJ și colegilor de coaliție de la PMP pentru consultările constante privind bugetul. Astfel s-a ajuns la această formă care permite, pe de o parte, buna funcționare a instituției și deconcentratelor, iar, pe de altă parte, investiții în domeniile și proiectele prioritare. Ca și până acum, grupul consilierilor PNL, printr-o colaborare foarte bună cu ai noștri colegi de la PMP, va reprezenta interesele ieșenilor în Consiliul Județean și va vota, de fiecare dată, pentru dezvoltarea județului’’, a declarat liderul grupului PNL din cadrul CJ, Costel Dolachi.

Mă bucur că, în ultimii doi ani, a existat consens și colaborare la nivelul Consiliului Județean, iar sugestiile și amendamentele pe care grupul consilierilor județeni PMP le-a prezentat în discuțiile cu executivul CJ au fost valorificate, așa cum este firesc. Proiectele județului trebuie să continue și să ne asigurăm că ritmul acesta, mult mai dinamic decât în anii precedenți, se va păstra, iar în următorii ani vom consolida poziția de centru regional economic, cultural și social pe care Iașul cu siguranță îl merită’’, a afirmat liderul grupului PMP din CJ, Marian Uscatu.

Vreau să le mulțumesc tuturor ieșenilor cu care facem echipă de doi ani pentru binele județului. Desigur că, îmi doresc și eu cât mai multe resurse, fonduri europene și guvernamentale pe care să le investim. Odată cu deschiderea noilor linii de finanțare vom avea noi oportunități de valorificat. Anul acesta vom semna și contractele cu finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, prin care vom avea la dispoziție fonduri pentru proiecte suplimentare celor menționate astăzi. Le mulțumesc ieșenilor și pentru încredere și răbdare. La finalul tuturor acestor proiecte vom avea un Iași dezvoltat și vom fi pregătiți pentru noi direcții de acțiune’’, a transmis președintele CJ, Costel Alexe.

Bugetul județului Iași pentru acest an va fi supus votului plenului pe 1 februarie, în ședință extraordinară. Proiectul de hotărâre privind bugetul general al județului Iași pentru anul 2023 poate fi consultat pe site-ul Consiliului Județean Iași www.icc.ro, accesând link-ul:

http://www.icc.ro/sites/default/files/files/buget/2023/Proiect.Referat.Raport.pdf