Externe

postBrexit: Londra şi Bruxelles ajung la un acord privind Irlanda de Nord

Premierul britanic, Rishi Sunak, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns luni la un acord pentru a pune capăt disputelor de mai bine de un an privind reglementările post-Brexit în Irlanda de Nord, transmit France Presse şi DPA.

Anunţul privind un compromis de modificare a protocolului privind Irlanda de Nord a fost raportat de presa britanică, citând o sursă guvernamentală de la Londra, şi apoi confirmat de o sursă europeană, la doar o oră după sosirea lui von der Leyen la Windsor, unde a fost întâmpinată de Sunak.

După luni de negocieri dificile, cei doi lideri s-au întâlnit într-un hotel din Windsor pentru ceea ce au prezentat ca fiind discuţii „finale” pe această temă, care a blocat instituţiile provinciei şi a provocat turbulenţe în cadrul majorităţii conservatoare de la Londra. Ei urmează să susţină o conferinţă de presă comună în jurul orei 15.30 (ora locală şi GMT). Preşedinta Comisiei Europene se va întâlni ulterior cu regele Charles al III-lea.

Semnat în 2020, protocolul cu Irlanda de Nord, negociat după Brexit de fostul premier Boris Johnson, a creat o frontieră comercială de facto între Marea Britanie şi Irlanda de Nord în Marea Irlandei.

Acest lucru a fost menit să prevină necesitatea unor controale la frontieră între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE, care riscau o reapariţie a tensiunilor sectare, dar a însemnat că Irlanda de Nord a continuat să facă parte din zona comercială fără taxe vamale a blocului după Brexit.

Disputa comercială a devenit un obstacol major în punerea în aplicare a acordului Brexit cu unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord, care au considerat că acesta îi separă de restul Regatului Unit şi leagă regiunea de jurisdicţia UE.

Protocolul a generat astfel tensiuni între Uniunea Europeană şi Londra, dar a devenit şi o problemă internă pentru Rishi Sunak, confruntat cu opoziţia adepţilor liniei dure a Brexitului şi cu cea a unioniştilor din Partidul Democratic Unionist (DUP), care se opun oricărei puneri în discuţie a apartenenţei Irlandei de Nord la Regatul Unit.

Aceştia din urmă refuză orice aplicare de facto a legislaţiei europene în provincia britanică şi blochează de un an funcţionarea executivului local.AGERPRES

Related Articles

Back to top button