Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Angajatorii pot depune cereri de aplicare privind acordarea subvențiilor pentru angajarea mai multor categorii de șomeri, care necesită suport suplimentar pe piața muncii, transmite MOLDPRES.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), subvențiile se acordă pentru angajarea următoarelor categorii de șomeri: tineri cu vârstele cuprinse între 16 și 18 ani – rămași fără ocrotire părintească, persoanele cu dizabilități, șomeri de lungă durată, persoanele cu și peste vârsta de 50 de ani, persoanele eliberate din locurile de detenție, victimele traficului de ființe umane, persoanele care se luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică, și victimele violenței în familie.
Astfel, agenții economici care angajează aceste categorii de șomeri pe o perioadă nedeterminată sau determinată, cu o durată de cel puțin 12 luni, primesc subvenții lunare în sumă egală cu 80% din cuantumul lefii de bază, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. Subvențiile se acordă în scopul compensării parțiale a salariilor șomerilor angajați.
Totodată, angajatorii care creează sau adaptează locurile de muncă și angajează șomerii cu dizabilități, pot beneficia de compensarea a 50% (în cazul angajării persoanelor cu dizabilități medii) sau 75% (în cazul persoanelor cu dizabilități accentuate și severe) din costurile suportate de către angajator. Mărimea subvenției nu poate depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie, din anul precedent, pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.
Pentru a depune cererea și declarația privind întrunirea condițiilor de acordare a subvențiilor lunare, angajatorii se pot adresa la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă (https://anofm.md/ro/subdiviziuni) în a cărei rază își desfășoară activitatea. De asemenea, pentru informații suplimentare, agenții economici pot suna la Centrul de Apel al ANOFM – 0 8000 1000.