„Depozitele voastre vor fi disponibile când veţi avea nevoie de ele”, a mai asigurat preşedintele american, promiţându-le de asemenea contribuabililor americani că nu vor plăti pierderile acestui faliment bancar, declanşat săptămâna trecută de un val de retrageri ale depozitelor.
El a cerut Congresului să consolideze reglementarea acestui sector, înăsprită după falimentul Lehman Brothers din 2008, dar relaxată ulterior de preşedintele Donald Trump.
Biden promisese deja duminică, într-o postare pe Twitter, că vinovaţii pentru falimentul SVB vor fi traşi la răspundere. „Nu ne vom opri aici” şi „vom face tot ce este necesar”, a mai spus liderul de la Casa Albă în scurta sa alocuţiune de luni.
Depozitele bancare sunt garantate, dar investitorii şi acţionarii băncii SVB nu vor fi „protejaţi”, a precizat preşedintele SUA.
Prin intervenţia sa matinală de luni, liderul de la Casa Albă încearcă să evite ca panica să pună stăpânire pe întregul sistem financiar mondial. El caută să alimenteze resursa cea mai preţioasă a pieţelor, şi anume încrederea, singura care poate preveni un efect de contagiune pe pieţe.
Autorităţile încearcă la rândul lor să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un „bank run” cu efecte potenţial devastatoare, şi au luat atât în SUA cât şi în Europa măsuri pentru protejarea depozitelor la SVB, o bancă preferată de companiile din sectorul IT.
Astfel, autorităţile americane au anunţat duminică garantarea retragerii tuturor depozitelor de la banca SVB şi de la Signature Bank, o altă bancă închisă de organismul de reglementare al SUA. De asemenea, Rezerva Federală (FED) s-a angajat să împrumute fondurile necesare altor bănci care ar avea nevoie de lichidităţi pentru a putea onora cererile de retragere a depozitelor.
În paralel, autorităţile americane au scos la licitaţie SVB, cu obiectivul de a găsi cât mai repede un cumpărător. Această cursă contra-cronometru aminteşte de 13-14 septembrie 2008, când un demers similar a fost încercat pentru Lehman Brothers, dar în final a eşuat cu consecinţe dramatice pentru tot sectorul financiar şi economia mondială.
În acest timp, Trezoreria de la Londra a anunţat că filiala britanică a SVB a fost vândută către HSBC pentru suma simbolică de o liră sterlină, iar „începând de astăzi, clienţii SVB UK vor avea acces normal la depozitele lor şi la serviciile bancare”.
Principalii indici ai burselor majore europene au scăzut luni cu 2-3% către ora 12:15 GMT, valorile instituţiilor bancare înregistrând cele mai mari scăderi, în special Credit Suisse (-12%).
În Germania, organismul de supraveghere bancară Bafin a asigurat că falimentul SVB „nu constituie o ameninţare pentru stabilitatea financiară” a ţării, în timp ce în Franţa ministrul de finanţe Bruno le Maire a declarat de asemenea că nu observă „riscuri de contagiune” pentru instituţiile bancare din Franţa.AGERPRES