Pe actuala formă a Legii privind actele de stare civilă (nr. 119/1996), o persoană, dacă doreşte să-şi schimbe numele sau trebuie să-şi modifice statutul civil şi nu poate să se prezinte personal pentru depunerea actelor necesare, nu poate să apeleze la serviciile unui avocat decât dacă îi face o procură specială, la notar.
Potrivit iniţiatorului, proiectul USR dă şi avocaţilor dreptul să-i reprezinte pe cetăţeni în relaţia cu serviciile de Stare civilă, în baza împuternicirii avocaţiale.
„Se debirocratizează, astfel, relaţia dintre cetăţean şi stat, pentru că cetăţeanul nu va mai trebui să efectueze mai multe operaţiuni juridice, în speţă să contacteze un avocat pentru a-l ajuta în rezolvarea problemei, să încheie un contract de asistenţă juridică, să se prezinte la notar pentru a acorda procură specială avocatului şi, ulterior, avocatul să-l reprezinte în faţa autorităţii sau instituţiei publice în baza procurii notariale. Mai mult decât atât, oferind avocatului dreptul de a-şi reprezenta clientul în baza împuternicirii avocaţiale, se uşurează şi munca funcţionarilor serviciilor de stare civilă, avocatul fiind un profesionist al dreptului care cunoaşte şi înţelege mult mai bine dispoziţiile şi implicaţiile legii, spre deosebire de o persoană fără pregătire juridică”, a explicat deputatul USR într-un comunicat de presă. AGERPRES