Inspectoratul Școlar Județean Iași colaborează la implementarea activităților educative din cadrul Strategiei Naționale de combatere a discriminării, antisemitismului și discursului instigator la ură. În cadrul acesteia, la Muzeul Pogromului de la Iași s-a desfășurat, în data de 3 mai 2023, o ședință de lucru având drept scop fixarea unor direcții pentru elaborarea și implementarea proiectului-pilot ,,Să ne cunoștem eroii”.
Invitații activității au fost: domnul Marian Daragiu, subsecretar de stat la Ministerul Educației, prof. dr. Traian Florin Ciobotaru, Inspector Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Iași, conf. univ. dr. Ovidiu Ștefan Buruiană, Facultatea de Istorie din cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” Iași, domnul Moshe Groper, Consilier al Primarului Municipiului Iași în relație cu comunitățile etnice, domnul Albert Iosef Lozneanu, Secretar General al Comunității Evreilor din Iași.
Activitatea a fost moderată de către prof. dr. Eliza Ilie, inspector școlar pentru istorie și socio-umane al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Obiectivul general al proiectului pilot este legat de creșterea rezilienței tinerilor în fața amenințărilor antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.
Instituțiile partenere în acest proiect sunt: Inspectoratul Școlar Județean Iași, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea ,,Al. I. Cuza” Iași, Comunitatea evreilor din Iași.
Proiectul reunește o serie de activități desfășurate în unitățile școlare din județul Iași, cu implicarea partenerilor locali.
Ședința de lucru a fost deschisă de către dl. Marian Daragiu, subsecretar de stat la Ministerul Educației, care a subliniat importanța respectării valorilor democratice ale comunității europene și importanța contribuției tuturor minorităților la dezvoltarea identității statului român. În continuarea ședinței de lucru, invitații au subliniat că seria de activități propuse prin acest proiect corespunde unei nevoi a tinerei generații de a-și argumenta istoric sentimentul de toleranță, acceptarea interculturalității și nondiscriminare care să ducă în final la combaterea stereotipurilor și prejudecăților și la crearea unei societăți bazate pe armonie. În acest sens, studiul problematicii cetățenilor de origine evreiască este deosebit de relevant, deoarece membrii comunității evreiești din Iași au fost îngropați nu ca niște eroi, ci în gropi comune, fiind victime ale Pogromului din zilele de 28 – 30 iunie 1941.
La finalul dezbaterilor, doamna inspector Eliza Ilie a concluzionat că prin derularea proiectului pilot „Să ne cunoaștem eroii” se dorește sensibilizarea tinerei generații și crearea percepției conform căreia ideea de erou nu are numai o dimensiune etnică, religioasă sau națională, ci presupune simț al datoriei, capacitate de sacrificiu, dorința apărării pământului natal și sentimentul onoarei.