Scriitoarea Tatiana Niculescu a apreciat cartea ca fiind „surprinzătoare în multe feluri şi de actualitate în multe feluri”, „extrem de profundă şi interesantă”, fiind în acelaşi timp „de mare actualitate”.
„E şi o carte curajoasă, pentru că abordează o temă foarte sensibilă, pentru fiecare dintre noi, într-un mod care ar fi putut fi desuet. Aşa cum ştiţi, în zilele noastre, o mărturie deschisă, limpede, clară, creştină e destul de greu de digerat. Preasfinţitul face un lucru iarăşi surprinzător pentru că nu cade nicio clipă în stilul omiliei. Nu e o carte de predici, asta trebuie spus foarte limpede de la început, aventura dezamăgirilor nu e o colecţie de predici, fie ele şi foarte atractive, e o carte de meditaţie, e o carte a unui mărturisitor, e o carte, dacă vreţi, de dezvoltare personală, e o carte cu multe întrebări pentru lumea în care trăim, cu multe răspunsuri, dar şi cu multe spaţii în care ne rămâne fiecăruia dintre noi să ne gândim la propria viaţă”, a spus Tatiana Niculescu.
Ea a precizat că volumul este curaj şi pentru „că face din dezamăgire, din durere, din suferinţă o scară, o scară de creştere spirituală, o scară de creştere intelectuală, dacă dezamăgirea se petrece într-un context intelectual, sau filozofic, sau artistic, o scară de creştere personală, dacă dezamăgirea se petrece într-un cadru profesional, familial, sentimental sau poate intim”.
Episcopul eparhial Mihai Frăţilă a afirmat că volumul „stă sub semnul unei experienţe pe care foarte mulţi dintre noi au trăit-o în anii pandemiei”.
„Cu certitudine, apropiindu-ne un pic de evanghelii, vedem că viaţa este mai mult decât nişte proceduri care vizează supravieţuirea şi pentru mine legătura cu ceea ce s-a trăit în ultimii ani în lume a fost suficient de hotărâtor ca să dau altfel de privire asupra a ceea ce sunt, ceea ce trăiesc. Şi mă gândeam că lucrurile acestea de fapt sunt scrise în fibra intimă a Evangheliei, atunci când vedem că ucenicii lui Isus sunt de fapt cei mai nepregătiţi în a asuma această chemare. (…) Am văzut, aşadar, pagini pe care de altfel le ştim şi din memorie şi care, lovindu-se de experienţa prezentului, capătă o altă rezonanţă”, a spus Mihai Frăţilă.
„Dezamăgirea e o trezire la simţul realităţii. Am scris această carte nu atât din perspectiva lucrurilor pe care în mod obişnuit le înţeleg, ci din aceea a realităţilor la care am ajuns să ţin. Încercările vieţii, ispita imaginarului apetisant, locurile interioare unde ne este împărtăşită măsura adevărului, aventura ieşirii prin credinţa din jocurile amăgirii ajung, într-un final, să alcătuiască o istorie preţioasă. Sper ca rândurile de faţă să fie un sprijin pentru oricine trece prin oglinzile amăgirii-dezamăgirii”, a afirmat Mihai Frăţilă în prezentarea cărţii. AGERPRES