Volum omagial dedicat istoricului Georgeta Filitti, la 85 de ani, lansat la Teatrul Odeon

Volumul omagial „Doamna academician Georgeta Filitti la 85 de ani”, apărut la Editura Cetatea de Scaun, a fost lansat, miercuri, la Teatrul Odeon, în cadrul unui eveniment organizat de Fundaţia Calea Victoriei.

Volumul, ediţie limitată, cuprinde texte dedicate academicianului Georgeta Filitti de prieteni şi colaboratori apropiaţi, precum şi articole inedite publicate pentru prima dată, scrise de personalităţi culturale marcante, academicieni, istorici, directori de muzee şi instituţii culturale şi de patrimoniu.

Moderatorul evenimentului, Sandra Ecobescu, preşedintele Fundaţiei Calea Victoriei, instituţie culturală care a susţinut financiar realizarea volumului, a afirmat că acesta conţine articole foarte valoroase iar cititorii vor avea posibilitatea să descopere în paginile cărţii „o parte dintre prietenii şi colaboratorii” Georgetei Filitti.

Printre articolele din volum se numără „Istoria Filittică sau un alt fel de a rosti modernitatea” de Ionuţ Vulpescu, „Doamnei Academician, cu dragoste” de Irina Margareta Nistor, „Elogiu Georgetei Filitti” de Sergiu Nistor, „O Doamnă a generaţiei mele” de Răzvan Theodorescu, „Cunoaşterea umană” de Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Georgeta Filitti a mărturisit că secretul succesului său se datorează faptului că niciodată nu a fost constrânsă să facă ceva.

„Cred că secretul acestui succes, care este foarte vizibil, se datorează unui fleac, şi anume: cam tot ce am făcut în viaţa mea n-am fost constrânsă, am făcut de plăcere. La un moment dat, în adolescenţă, mi s-a năzărit că cel mai frumos lucru pe lume este istoria. De ce? Pentru că te lasă să visezi, poţi să te plimbi în spaţii în care n-ai paşaport, dar nu contează, te întâlneşti cu oameni neaşteptaţi, te îndrăgosteşti de el şi el răspunde, (…) şi tot trăind cu visurile astea, mi-am dat seama că a merge la Facultatea de Istorie este o adevărată fericire. Şi să ştiţi că a fost. (…) Şi, încet-încet, m-am lăsat cucerită de această lume a istoriei. Pe urmă, lucrurile s-au îngemănat în aşa fel încât a urmat un noroc, marele noroc din 1961, şi anume am fost repartizată direct la Institutul de Istorie ‘Nicolae Iorga’. (…) Deci, din Facultatea de Istorie de la Bucureşti am trecut într-o clădire elegantă, populată cu nişte oameni absolut speciali. Am stat acolo 40 de ani şi mi-a fost bine. Ce a urmat a fost tot aşa. Când am vrut să fac ceva, am făcut”, a povestit Georgeta Filitti la lansarea volumului omagial.

Ionuţ Vulpescu a spus despre Georgeta Filitti că este „o personalitate care prezintă istoria ca un spectacol”.

„Jocul de-a istoria şi de-a viaţa e fundamental în ceea ce a scris şi în felul în care îşi poartă biografia prin lume Georgeta Filitti, dimensiunea ludică de copilărie permanentă, de curiozitate. Un istoric bun este un detectiv cât trăieşte şi atunci când te ocupi şi cauţi, când ai o biografie rară, nu poţi să te ocupi decât de personaje şi personalităţi rare, cum e Kogălniceanu, cum e Nicolae Iorga, cum e Regina Maria”, a spus fostul ministru al Culturii.

La eveniment au mai prezenţi regizoarea Alice Barb, criticul de film Irina Margareta Nistor, managerul Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr, precum şi numeroşi admiratori.

Georgeta Filitti are 85 de ani, s-a născut pe 1 iunie 1938, la Bucureşti. Este istoric, autoare a numeroase studii despre personalităţi istorice româneşti. AGERPRES