Calitatea aerului la nivelul județului Iași este încă precară.
Pe lista subiectelor dezbătute de Comitetul Consultativ de dialog civic pentru problemele pensionarilor și persoanelor vârstnice, s-au aflat aspecte importante legate de calitatea aerului, spațiile verzi și bunăstarea cetățenilor.
„Agenția pentru Protecția Mediului Iași ne-a prezentat datele statistice înregistrate la nivelul județului pentru primul semestru al anului 2023. Din păcate, orașul Iași are cel mai mare indice al PM2,5 din România, reprezentând metale grele din aerul pe care îl respirăm.
În cadrul discuțiilor, s-a subliniat că doar 4 stații de colectare a datelor funcționează, una dintre ele fiind un laborator mobil amplasat în zona podului de piatră, care înregistrează cele mai mari valori ale poluării din trafic. Este absolut necesar să luăm măsuri ferme și eficiente pentru a reduce aceste niveluri alarmante de poluare și pentru a proteja sănătatea ieșenilor.
Un alt subiect important dezbătut a fost legat de spațiile verzi din jurul blocurilor, care se reduc considerabil. Gardurile vii și construirea sau îngrijirea spațiilor verzi din jurul blocurilor reprezintă o preocupare comună a membrilor comitetului. La nivelul Primăriei Municipiului Iași, nu se iau suficiente măsuri pentru reamenajarea și îngrijirea corespunzătoare a acestor spații verzi, iar la nivelul județului este încă, după mulți ani de așteptare, în curs de elaborare planul de calitate a aerului, document ce trebuia realizat de către CJ Iași!”, precizează prefecul județului Iași Bogdan Cojocaru.