Fizioterapia pentru ameliorarea durerii si redobandirea mobilitatii

Fizioterapia este o metoda de tratament adjuvant utilizata pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni care implica o serie de proceduri reprezentate de electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, kinesiotaping, reflexoterapie, drenaj limfatic si masaj terapeutic.
Fizioterapia pentru ameliorarea durerii si redobandirea mobilitatii

Fizioterapia sustine desfasurarea proceselor de vindecare si reparare ale tesuturilor lezate in urma traumatismelor (prin accidentare sau chirurgicale) sau in evolutia anumitor patologii cronice, fiind utilizata cu succes chiar si in cazul copiilor sau pe durata perioadei de sarcina. In functie de diagnosticul si istoricul medical al pacientului, fizioterapia poate inlocui cu succes uneori tratamentul chirurgical al anumitor patologii osteoarticulare, imbunatatind considerabil calitatea vietii, cu evitarea riscurilor asociate acestui tip de interventii.

Principalele indicatii de realizare ale procedurilor de fizioterapie sunt:

  • Afectiunile coloanei vertebrale secundare unei accidentari sau interventii chirurgicale
  • Entorse, luxatii, tendinite sau rupturi de tendon
  • Reabilitarea fracturilor dupa indepartarea aparatului gipsat
  • Afectiuni musculo-scheletale, in special cele de la nivelul gatului si al spatelui
  • Reabilitarea pacientilor care au suferit un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral cu deficit motor
  • Ameliorarea lombalgiilor (durerilor de spate) asociate sarcinii si in perioada de recuperare postpartum
  • Reabilitarea persoanelor care au suferit interventii chirurgicale, urmate de aparitia tulburarilor la nivelul circulatiei limfatice (tratarea limfedemelor dupa mastectomie)
  • Tratament adjuvant al pacientilor care sufera de afectiuni respiratorii cronice, asa cum sunt astmul bronsic si fibroza chistica
  • Ameliorarea manifestarilor asociate patologiilor cu evolutie cronica precum osteoartrita si artrita reumatoida
  • Reabilitarea postinterventionala la pacientii care au necesitat montarea unei proteze de sold sau genunchi.

Fizioterapia in cazul copiilor se adreseaza afectiunilor musculoscheletale, dificultatilor de coordonare a miscarilor si a celor de intarziere a dezvoltarii motorii.

Fizioterapia versus kinetoterapie

  • Fizioterapia utilizeaza agenti fizici naturali sau artificiali pentru ameliorarea simptomatologiei diferitelor afectiuni.
  • Kinetoterapia reprezinta terapia prin miscare si implica executarea anumitor tipuri de exerciții fizice si proceduri specifice cu ajutorul kinetoterapeutului.

Atat fizioterapia, cat si kinetoterapia se adreseaza patologiilor care asociaza diminuarea tonusului muscular, reducerea mobilitatii, lipsa coordonarii miscarilor sau aparitia dificultatilor de mentinere ale echilibrului postural.

Care este durata tratamentelor fizioterapice?

De cate sedinte de fizioterapie este nevoie pentru ameliorarea simptomelor este una dintre cele mai frecvent intalnite preocupari in randul pacientilor carora li s-a recomandat fizioterapia.

Fizioterapia constituie un proces de lunga durata care necesita structurare in conformitate cu gradul de toleranta al pacientului si scopul final al tratamentului.

Tratamentului fizioterapic include aproximativ 10 sedinte structurate pe o durata de cateva saptamani in cazurile usoare, insa se poate ajunge pana la un an sau mai mult in cazul pacientilor cu patologii complexe, care prezinta grad inalt de afectare al functionalitatii. In medie, o sedinta de fizioterapie dureaza intre 60 si 90 de minute in functie de procedurile aplicate si de nivelul de toleranta al pacientului.

Tipuri de fizioterapie

Fizioterapia pediatrica se adreseaza nou-nascutilor, sugarilor, copiilor mici, de varsta prescolara si scolara, inclusiv adolescentilor pana la varsta de 18 ani si utilizeaza un program complex de tehnici si exercitii fizice pentru reabilitarea acestei categorii de pacienti.

Fizioterapia pediatrica are ca scop restabilirea functiilor motorii pierdute sau facilitarea dobandirii acestora in cazul copiilor cu deficit de crestere si dezvoltare sau dezvoltare atipica in contextul anumitor patologii congenitale.

Tehnicile de reabilitare aplicate in timpul sedintelor de fizioterapie sunt adaptate necesitatilor si varstei fiecarui copil in parte si se adreseaza in principal:

  • Afectiunilor ortopedice de tipul cifozei, scoliozei, lordozei, posturilor incorecte, genu varum, genu valgum sau piciorului plat
  • Patologiilor neurologice – pareza cerebrala, intarzierea dezvoltarii neuro-motorii la prematuri, tulburarile de coordonare ale miscarilor de cauza centrala
  • Ameliorarea disfunctiilor motorii asociate anumitor sindroame cu determinism genetic
  • Grabirea proceselor de vindecare care survin in urma traumatismelor musculare si scheletale – fracturi ale membrelor, entorse, luxatii
  • Recuperarea dupa anumite interventii chirurgicale.

Fizioterapia la copii este aplicata pentru imbunatatirea functiilor motorii, a coordonarii miscarilor si mentinere a echilibrului, cresterea tolerantei la efort si a mobilitatii, reducerea disconfortului algic si al inflamatiei, reeducarea posturii, corectarea deviatiilor sagitale sau laterale ale coloanei vertebrale si nu in ultimul rand, asigurarea unei dezvoltari armonioase din punct de vedere fizic si psihic.

Fizioterapia este indicata in cazul sportivilor in vederea grabirii proceselor de vindecare si diminuarea perioadei de recuperare necesara in urma unei accidentari sau interventii chirurgicale.

  • In etapa precompetitionala, fizioterapia aplicata sportivilor de performanta are ca scop diminuarea senzatiei de oboseala musculara patologica datorata acumularii de acid lactic la nivelul muschilor supraantrenati.
  • Intercompetitional, tratamentele individualizate si tenhicile specifice de masaj muscular contribuie la refacerea sportivului si diminueaza riscul de aparitie al accidentarilor prin suprasolicitare fizica.
  • Exercitiile de stretching contribuie la cresterea flexibilitatii si stabilizarea articulatiilor prevenind cu succes riscul de aparitie al microtraumatismelor.

Fizioterapia aplicata in cazul persoanelor de sex feminin care prezinta limfedem secundar unei mastectomii radicale cu evidare ganglionara axilara are ca scop:

  • Reducerea durerilor – durerea este resimtita in special la nivelul articulatiei umarului si al spatelui si se datoreaza solicitarii asimetrice ale membrelor superioare
  • Stimularea drenajului limfatic.
  • Reedeucarea posturii, cresterea tonusului muscular si redobandirea mobilitatii umarului.
  • Redobandirea functionalitatii membrului superior afectat.

Fizioterapia in hernia de disc

Principalele obiective ale fizioterapiei in cazul persoanelor diagnosticate cu hernie de disc sunt reprezentate de:

  • Oprirea evolutiei acestei afectiuni
  • Diminuarea disconfortului algic cu caracter invalidant.
  • Pe termen lung, efectele favorabile ale fizioterapiei la pacientii cu hernie de disc sunt obtinute prin aplicarea unor proceduri individualizate care repozitioneaza gradual discurile intervertebrale deplasate, sub indrumarea atenta a unei echipe medicale supraspecializate.

Fizioterapia herniei de disc poate include proceduri de electroterapie, hidroterapie si balneoterapie cu efect antiinflamator, decontracturant (relaxare a musculaturii paravertebrale) si hiperemiant (stimuleaza circulatia sangvina locala).

Cu toate acestea, exista insa si hernii de disc care prezinta indicatie chirurgicala absoluta si nu pot fi vindecate complet prin fizioterapie.

Fizioterapia dupa AVC

Sedintele de fizioterapie aplicate pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral au ca principal scop restabilirea functiei fizice prin imbunatatirea capacitatii de mentinere a echilibrului postural, a fortei musculare si de coordonare a miscarilor. Fizioterapia inceputa imediat dupa constituirea unui accident vascular cerebral creste sansele de recuperare ale bolnavului, prevenind cu succes instalarea atrofiei musculare si a rigiditatii articulare.

Fizioterapia si durerile articulare

Artralgiile aparute in urma suprasolicitarilor, a traumatismelor sau anumitor patologii cu evolutie cronica, poate fi ameliorata cu ajutorul fizioterapiei care utilizeaza aplicatiile terapeutice ale factorilor fizici, pentru diminuarea disconfortului algic.

Factorii fizici actioneaza asupra receptorilor cutanati termici, tactili si durerosi care raspund in consecinta prin diminuarea durerilor de la nivel articular asociate diferitelor tipuri de leziuni. Cateva dintre metodele utilizate in cadrul sedintelor de fizioterapie adresate pacientilor cu artralgie:

  • Crioterapia
  • Terapia Tecar (caldura produsa de organism prin intermediul energiei electromagnetice)
  • Laserterapia
  • Terapia cu ultrasunete
  • Tehnica Tens (utilizarea unui curent electric de mica intensitate pentru stimularea directa a tesuturilor).

Fizioterapia in sarcina

Fizioterapia prenatala este aplicata in vederea diminuarii lombalgiei care apare la majoritatea gravidelor odata cu cresterea in volum a uterului gravid, corectarea viciilor de postura ale coloanei vertebrale si stimularea pelvisului, abdomenului si perineului pentru a facilita nasterea.

Pot fi ameliorate prin intermediul sedintelor de fizioterapie prenatala:

  • Cefaleea
  • Insomnia
  • Durerile sacrale si cele de la nivelul osului pubian
  • Edemele membrelor inferioare
  • Senzatia de picioare grele.

In majoritatea cazurilor, fizioterapia prenatala poate fi inceputa in jurul trimestrului 3 sarcina (luna a 7-a de amenoree), insa exista si situatii in care medicul poate recomanda initierea acesteia inca din primele luni de evolutie ale sarcinii.

Fizioterapia in perioada de recuperare medicala

Recuperarea medicala prin fizioterapie are ca scop redobandirea functionalitatii si mobilitatii in diferite segmente ale corpului afectate in urma repausului postoperator prelungit si se adreseaza pacientilor care au fost supusi unei interventii chirurgicale:

  • Artroplastie de sold
  • Artroplastie de genunchi
  • Artroscopie
  • Ligamentoplastie
  • Interventii neurochirurgicale
  • Interventii neurologice
  • Interventii cardiovasculare.

Sursa: www.medicover.ro