Vlad Filat: Raportul Kroll trebuie făcut public!

FilatInterviu acordat Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES de către Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova 

Dle Filat, Moldova este oficial în campania electorală, dar partidele, inclusiv cel pe care-l conduceţi, parcă nu ar fi în campanie….

Nu ştiu care e situaţia şi nu e treaba mea să mă pronunţ în cazul altor partide, dar în ceea ce ţine de PLDM vreau să vă spun că ne pregătim intens de scrutinul din 14 iunie. La această etapă, se lucrează în organizaţiile primare, se identifică candidaţii, se decide asupra acţiunilor de campanie, au loc alte activităţi specifice unor astfel de perioade. Într-un cuvînt, pregătirile sînt în toi, iar în scurt timp rezultatele lucrului care se face vor fi văzute şi de publicul larg.

Putem spune că aceste alegeri au prins PLDM nepregătit? 

Un partid serios tot timpul trebuie să fie pregătit de alegeri, mai ales că toată lumea ştia că în 2014 expiră mandatele aleşilor locali. Dar înţeleg la ce vă referiţi – aveţi în vedere intenţiile de a organiza alegeri ceva mai tîrziu decît luna iunie. Într-adevăr, a fost o asemenea intenţie şi punctul nostru de vedere a fost că iniţial urma să se facă acea reformă administrativ-teritorială pe care oricum va trebui să o implementăm şi apoi să organizăm alegeri locale. Apropo, recent a fost făcut public un sondaj de opinie care a arătat că anume aşa vede lucrurile circa 63% din populaţia ţării. Dar, în condiţiile în care punctul  nostru de vedere nu a întrunit sprijinul necesar, am mers pe varianta organizării alegerilor locale generale pe data de 14 iunie 2015.

Cînd îşi va anunţa PLDM candidatul pentru Primăria capitalei? 

În prezent, în cadrul organizaţiei municipale Chişinău, la diverse nivele au loc discuţii, consultări etc. De aceea, este prematur de dat careva nume la această etapă. Dar vreau să vă asigur că vom veni cu o candidatură puternică, cu un profesionist adevărat, care va propune soluţii pentru problemele cu care se confruntă capitala.

Care este miza reală a alegerilor locale generale din acest an? 

Este una foarte şi foarte importantă. Pentru că în fruntea comunităţilor trebuie să vină adevăraţi profesionişti, care, alături de guvernarea centrală a ţării, trebuie să contribuie la soluţionarea problemelor cotidiene cu care se confruntă oamenii. De calitatea aleşilor locali ce vor fi identificaţi de cetăţeni în alegerile din 14 iunie 2015, dar şi de conlucrarea dintre aceştia şi guvernarea centrală depinde în mod decisiv calitatea vieţii oamenilor în continuare, situaţia generală din ţară.

În ce măsură ar putea afecta rezultatul alegerilor acea doză de nemulţumire faţă de guvernarea ţării, în general, care se atestă în sondaje? 

Bine, oamenii niciodată şi nicăieri în lume nu au fost pe deplin satisfăcuţi de calitatea vieţii lor sau de acţiunile guvernării. Oricîte probleme ar fi rezolvate, oricîte obiective ar fi atinse, oricum vor rămînea şi aspecte ce vor trezi în continuare nemulţumirea oamenilor. Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să negăm că Republica Moldova se confruntă cu anumite probleme sau să afirmăm că totul e perfect şi că lucrurile merg exact aşa cum ne dorim. Nu neg, sînt probleme, dar ele trebuiesc soluţionate prin muncă zi de zi.

Eu mai aud uneori afirmaţii că, dacă s-ar schimba guvernarea, mai că toate problemele în Republica Moldova ar fi soluţionate. Dar întrebarea mea este: care e alternativa actualei guvernări? Şi eu cred că fiecare dintre cetăţenii acestei ţări, dacă şi-ar pune această întrebare, ar ajunge la un singur răspuns şi acesta nu ar suna prea optimist pentru viitorul Republicii Moldova. Deci, concluzia este că trebuie să muncim în continuare, soluţionînd în fiecare zi problemele stringente ale oamenilor. Doar aşa vom ajunge să trăim într-un stat cu adevărat prosper.

În context, nu pot să nu vă întreb şi despre scandalul care ţine de sistemul bancar şi care, nu este un secret, a afectat într-o măsură oarecare imaginea guvernării. Ce e cu acest raport al companiei Kroll? 

Noi am discutat acest subiect chiar ieri la şedinţa Consiliului Alianţei şi concluzia la care am ajuns a fost să solicităm organelor responsabile desecretizarea acestui raport. Acest raport trebuie să fie făcut public şi cît mai repede posibil! Pentru că, în condiţiile în care el e secretizat, se fac multe speculaţii, interpretări, insinuări etc. Sper că, după publicarea raportului, aceste speculaţii nu vor mai fi făcute. Apropo, raportul companiei Kroll este doar un prim pas în această direcţie. Se va acţiona în continuare în vederea elucidării situaţiei din acest domeniu astfel încît lucrurile să devină extrem de clare şi nimeni să nu mai facă speculaţii urmărind nu ştiu ce interese.