Taiwanul a înfiinţat un grup de lucru pentru studiul războiului dintre Israel şi Hamas, a anunţat joi ministrul apărării de la Taipei, Chiu Kuo-cheng, citat de Reuters.
El a afirmat că obţinerea de informaţii este vitală pentru prevenirea unui război, iar în acest sens atacul prin surprindere al organizaţiei islamiste palestiniene pe teritoriul israelian poate oferi concluzii utile Taiwanului în contracararea ameninţării din partea Chinei.
Beijingul revendică Taiwanul, considerând insula o provincie chineză secesionistă. Presiunile militare şi politice ale Chinei sunt tot mai intense; din august anul trecut, forţele armate chineze au desfăşurat două exerciţii militare în apropierea Taiwanului, provocând temeri privind declanşarea unui conflict cu consecinţe globale.
Reuters observă că între ameninţarea chineză şi conflictul dintre Israel şi Hamas există multe deosebiri; una din ele este că China ar trebui să lanseze o invazie peste Strâmtoarea Taiwan.
Întrebat de presă ce lecţii ar putea desprinde Taiwanul din evenimentele recente din Israel, Chiu a arătat că prima concluzie este că „activitatea de informaţii este foarte importantă. Cu informaţii se pot lua multe contramăsuri. Un război poate fi chiar evitat”.
Luptele dintre israelieni şi islamiştii palestinieni evidenţiază ororile războiului, a observat ministrul, insistând însă că militarii taiwanezi îşi ameliorează pregătirea de luptă, însă nu doresc un conflict. „Toată lumea se aşteaptă să evităm un război”, a spus el.
Guvernul de la Taipei a condamnat atacul Hamas; preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul îşi menţine „angajamentul de a colabora cu ţările care gândesc la fel pentru a combate ameninţările şi violenţa şi pentru a apăra libertatea şi democraţia”.
În Taiwan vor avea loc în ianuarie anul viitor alegeri prezidenţiale şi parlamentare, pe care principala formaţiune de opoziţie, Kuomintang (KMT) le prezintă ca o opţiune între război şi pace. KMT a acuzat Partidul Democratic Progresist (DPP), aflat la guvernare, că duce ţara la un pas de război provocând China; DPP neagă ferm acuzaţiile.
Duminică, preşedintele KMT, Erich Chu, a afirmat că evoluţiile din Israel „ne-au făcut pe toţi să înţelegem ce înseamnă să fii ameninţat de război”. „Credem că pacea de o parte şi de alta a Strâmtorii Taiwan este ceea ce aşteaptă toată lumea. Niciun taiwanez nu doreşte război”, a susţinut el. Kuomintang este tradiţional în favoarea unor relaţii apropiate cu Beijingul, reaminteşte Reuters.
Parlamentarul DPP Wang Ting-yu a replicat pe pagina sa de Facebook criticând KMT pentru că nu condamnă China şi ameninţările acesteia la adresa Taiwanului. „Aceşti oameni nu sunt pacifişti, ci au devenit intenţionat sau în alt mod pioni ai agresorului”, a scris el.
Tsai a coordonat un program de modernizare a forţelor armate pentru a întări apărarea Taiwanului.
Fostul premier australian Scott Morrison a avertizat însă miercuri, în cadrul unui forum la Taipei, că ameninţarea chineză trebuie să întărească rezistenţa taiwaneză, însă Taiwanul trebuie să facă mai mult. „Israelul este o ţară chiar mai mică decât Taiwanul şi trăieşte în acelaşi fel, sub o ameninţare permanentă. Însă ei cheltuiesc proporţional considerabil mai mult pentru apărare decât aici”, a spus el în faţa unui public în care se afla şi ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu.
Bugetul apărării propus de guvernul Taiwanului pentru anul viitor este de 2,5% din produsul intern brut, în timp ce Israelul a alocat anul acesta sectorului respectiv 4,5% din PIB, conform Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm. AGERPRES