Ambasada Israelului în Thailanda a negat miercuri că există restricţii pentru lucrătorii thailandezi care decid să părăsească Israelul pentru a se întoarce acasă şi a anunţat stimulente pentru a-i încuraja să rămână, în ciuda escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, transmite EFE.
„Guvernul Israelului dă asigurări că nu există restricţii pentru lucrătorii care doresc să se întoarcă acasă. Când stabilitatea revine, sunteţi invitat din toată inima să vă întoarceţi şi să vă reluaţi munca în Israel’, se arată într-un comunicat al Ambasadei Israelului.
Clarificarea diplomaţiei israeliene vine după ce premierul thailandez Sretta Thavisin şi-a exprimat nemulţumirea faţă de presupusele presiuni asupra muncitorilor thailandezi pentru a rămâne în Israel şi a denunţat că firmele oferă între 50.000 şi 100.000 de bahţi (1.300 şi 2.600 de euro) pentru a-i convinge să se răzgândească pe lucrătorii care cer să plece.
Thailandezii sunt unul dintre cele mai numeroase grupuri de lucrători migranţi din Israel şi, de asemenea, una dintre naţionalităţile cu cele mai multe victime înregistrate în incursiunea grupării islamiste palestiniene Hamas în teritoriul israelian, din apropierea Fâşiei Gaza, la 7 octombrie.
Ambasada Israelului a precizat totodată în declaraţia sa că a rezervat un buget de 20 de milioane de şekeli (4,6 milioane de euro) pentru a compensa muncitorii, inclusiv o sumă lunară până la sfârşitul anului pentru cei care locuiesc în apropierea Fâşiei Gaza.
În plus, Ministerul Agriculturii (sector în care lucrează aproape toţi thailandezii din Israel) oferă lucrătorilor prelungirea imediată a vizei pentru cei care doresc să rămână pentru al şaselea an şi anunţă că are în vedere cererile pentru un al şaptelea an de şedere.
Israelul a anunţat şi deschiderea a 430 de noi adăposturi de securitate în zonele agricole ale ţării, pe lângă cele 600 deja existente în sudul ţării.
„Apreciem profund angajamentul muncitorilor thailandezi de a păstra lanţul alimentar al Israelului în aceste vremuri tulburi. Devotamentul lor asigură securitatea alimentară continuă pentru toţi rezidenţii statului Israel”, a declarat ambasadorul Israelului în Thailanda, Orna Sagiv.
Aproximativ 30.000 de thailandezi se aflau în Israel, inclusiv 5.000 angajaţi în sectorul agricol din apropierea Fâşiei Gaza, în momentul atacului Hamas în care 30 de thailandezi au fost ucişi, 19 au fost răpiţi şi 18 răniţi, potrivit cifrelor Ministerului Afacerilor Externe din Thailanda.
Atacul i-a făcut pe mii de thailandezi să trimită solicitări guvernului pentru a-i ajuta să se întoarcă acasă. Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 4.150 s-au întors deja, în timp ce peste 8.000 încă aşteaptă. AGERPRES