Proiectul „Construire Infrastructură pentru Învăţământ Dual – AGRITECH” inițiat de Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion lonescu de la Brad”, în calitate de lider de proiect, şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Primăria Municipiului laşi, ca parteneri principali, are o valoare considerabil – 125.580.478,98 lei, peste 25 de milioane de euro – și va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
În principal, proiectul va presupune construirea în zona Ezăreni, pe un teren pus la dispoziție de Universitatea de Ştiinţele Vieţii, a unui complex integrat pentru îmbinarea activităților teoretice cu cele practice. Practic, complexul va oferi toate serviciile sociale necesare: cămin, cantină, sală de sport, spații recreative, laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație etc. Totodată, prin burse şi alte forme de sprijin va fi oferit sprijinul financiar pentru ca elevii şi studenţii cu posibilități reduse să își continua studiile.
„Deși Iașul și România duc lipsă de muncitori calificați, elevii ieșeni nu se înghesuie să urmeze cursurile colegiilor tehnice.
Cel mai bine ar fi să ne inspirăm din experiența statelor unde învățământul dual este extrem de bine reprezentat.
De pildă, sistemul de învăţământ dual german pune accent pe deprinderea de competenţe teoretice, practice şi sociale necesare viitorilor specialişti, pe evoluţia personală a unui elev care urmează această formă de învăţământ, dar şi pe bunele practici în domeniu.
În Germania, sindicatele sunt foarte interesate ca drepturile ucenicilor să fie respectate, patronatele, ca reprezentanţi ai companiilor, sunt la rândul lor foarte interesate ca aceşti ucenici să termine parcursul de învăţământ dual cu nişte competenţe foarte bine însuşite şi, pe de altă parte, camerele de comerţ funcţionează ca un intermediar, oferă consultanţă, organizează şi examenele pentru învăţământ dual şi sunt foarte implicate în a asigura o calitate bună şi ca totul să se desfăşoare bine.
Nu în cele din urmă vine şi statul: în Germania există un institut al învăţământului profesional care este implicat atât în cercetare, cât şi în promovarea și dezvoltarea acestui sistem.
Încă un detaliu semnificativ: rata de angajare a absolvenţilor acestei forme de învăţământ este de aproximativ 90%, ucenicii fiind remuneraţi de cele mai multe ori după primul an de pregătire în companie.
Deși funcționează foarte bine în Germania, acest sistem nu trebuie neapărat copiat în întregime, ci înțeles mai ales faptul că toți trebuie să aibă cea câștigat: atât elevii, cât şi companiile, şi piaţa de muncă, dar şi camerele de comerţ. Și nu în cele din urmă, statul!
Iată de ce felicit și pe această cale inițiatorii și partenerii acestui proiect, căruia îi doresc succesul pe care îl merită și pe care îl așteptăm cu toții!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Consorţiul AGRITECH este format din următorii 16 membri de la nivelul Regiunii Nord – Est: lider de parteneriat – Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion lonescu de la Brad” din laşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din laşi, Primăria Municipiului laşi, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” laşi, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, S.C. Interagroaliment S.R.L., S.C. Agritehnica Service S.R.L., S.C. Dicor Land S.R.L., S.C. Ram S.R.L., Municipiul Fălticeni, Oraşul Târgu Neamţ și Comuna Miroslava.