Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a patra evaluare a programului convenit cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), cu acordarea tranșei în valoare de circa 95 milioane de dolari, sub formă de suport bugetar, valoarea totală a tranșelor acordate în cadrul programului curent constituind circa 466 milioane de dolari, transmite MOLDPRES.
Totodată, Consiliul de directori executivi a aprobat extinderea programului cu șase luni, până la 19 octombrie 2025. În afară de aceasta, a fost aprobat un program nou, finanțat prin Mecanismul de creditare pentru reziliență și durabilitate (RSF), în valoare de circa 173 milioane de dolari. Programul RSF vine să susțină eforturile Republicii Moldova de consolidare a rezilienței la șocurile climatice, sprijinire a reformelor din sectorul energetic, consolidare a capacităților sectorului financiar de a face față schimbărilor climatice și crizelor energetice și mobilizare a unei finanțări durabile.
Potrivit FMI, Moldova continuă să se confrunte cu provocări persistente, iar politica bugetar-fiscală trebuie să se concentreze în continuare pe atenuarea impactului crizelor multiple, sprijinirea redresării economice și avansarea reformelor pe termen lung. Directorii executivi au apreciat pozitiv reformele recente pentru consolidarea guvernanței, combaterea corupției la nivel înalt și fortificarea statului de drept.
Directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura, a declarat că „implementarea programului ECF/EFF rămâne în continuare bună, în pofida circumstanțelor complexe”. „Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina continuă să afecteze puternic economia Republicii Moldova. Impactul crizei energetice a fost parțial atenuat prin realizarea planurilor de acțiuni în situații excepționale, înregistrându-se progrese în diversificarea surselor de energie. Inflația a încetinit mai rapid decât s-a așteptat datorită politicii monetare bine calibrate și scăderii rapide a prețurilor la produsele alimentare și combustibil. Se așteaptă o redresare modestă a economiei pe termen scurt, susținută de creșterea cererii interne. În pofida circumstanțelor grele, Moldova a demonstrat reziliență și a menținut o dinamică bună a reformelor”, a specificat oficialul.
FMI se angajează anual în discuții bilaterale cu statele membre, în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului FMI.