Tinerii trebuie să ştie că libertatea pe care o au astăzi a fost plătită cu vieţile a mii de eroi, iar exprimarea liberă a opiniilor, opţiunea dialogului, fireşti şi necesare într-o democraţie, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Fiindcă suntem pe 21 decembrie, omagiem memoria victimelor comunismului, iar mâine şi victoria Revoluţiei române. Am un mesaj pentru tinerii din România, să ştie că această libertate pe care o au astăzi, şi li se pare ceva firesc, a fost plătită cu vieţile a mii de eroi”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în şedinţa de Guvern.
Premierul a punctat, într-un mesaj pe aceeaşi temă, că tinerii care anul viitor vor merge prima dată la vot trebuie să ştie că au acum această libertate pentru că o mână de curajoşi din generaţia părinţilor lor au înfruntat gloanţe în urmă cu 34 de ani.
„Exprimarea liberă a opiniilor, opţiunea dialogului, fireşti şi necesare într-o democraţie, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv”, a afirmat Ciolacu în mesajul transmis cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, 21 decembrie, şi cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, 22 decembrie.
Şeful Executivului subliniază că Revoluţia Română din Decembrie 1989 a fost momentul în care idealul libertăţii a învins teroarea puternic instaurată în rândul populaţiei.
„Românii au înfruntat cu mult curaj şi hotărâre regimul comunist, unii dintre ei, cu preţul vieţii, pentru a-şi redobândi drepturile şi libertăţile fundamentale. Strigătul timişorenilor împotriva dictaturii comuniste, mai puternic decât gloanţele, a răsunat în mai multe oraşe din România. Oameni din toate colţurile ţării au ieşit să îşi ceară dreptul la o viaţă mai bună, iar dorinţa de libertate a înfruntat răspunsul violent al comuniştilor. Avem datoria morală faţă de toate victimele inocente care şi-au pierdut viaţa şi faţă de cei care, la Revoluţia de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, să nu permitem distorsionarea faptelor trecutului”, a afirmat Ciolacu.
Premierul a punctat că adevărul istoric trebuie să fie cunoscut pentru a înţelege trecutul, iar libertatea trebuie protejată permanent pentru siguranţa viitorului european al României.
„Mulţi dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile aşteaptă încă să li se facă dreptate. Ei şi întreaga societate românească trebuie să cunoască adevărul istoric pentru a înţelege trecutul. Iar pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generaţii în spiritul libertăţii, toleranţei, conştiinţei democratice şi combaterii tendinţelor extremiste şi xenofobiei. Libertatea, o componentă firească a societăţii noastre, trebuie, însă, protejată permanent pentru memoria trecutului şi siguranţa viitorului european al României”, a mai afirmat Ciolacu. AGERPRES