Astăzi, 10 ianuarie, de Ziua Națională a Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii, primarul Mihai Chirica a participat, la Liceul Teoretic de Informatică, la un eveniment – omagiu adus distinsului academician Grigore Moisil (1906 – 1973), în cadrul ediției a VI-a a Conferinței Județene „Noi perspective ale educației în era digitală”.
„Matematicianul Grigore Moisil patronul spiritual al valorosului Liceu ieșean de Informatică, a fost un dascăl și un om extraordinar. Puțini mai știu că Moisil a avut, în preajma anului 1970, o emisiune la televiziunea națională, care s-a bucurat de un succes nemaipomenit. El vorbea despre noile descoperiri din știință, propunea publicului de toate vârstele probleme de logică și demonstra de fiecare dată că educația trainică este cea care întărește o națiune.
Încă de atunci Moisil anticipa că viitorul va aparține calculatoarelor și roboților și cerea ca România să se pregătească din timp pentru această revoluție pe care el o plasa după anul 2000. Legenda spune că marele matematician i-a cerut personal lui Nicolae Ceaușescu un milion de lei (o sumă importantă în acea perioadă) pentru constituirea unei echipe de specialiști care să construiască, la noi în țară, unul dintre cele mai puternice calculatoare din lume. Din păcate, grav bolnav, savantul s-a stins din viață mult înainte de vreme, dar și înainte de a putea demara acest proiect. Nu știm ce s-ar fi întâmplat cu această idee, mai ales că, doar peste câțiva ani, speriat de cibernetică și psihologie, pe care le considera științe „imperialiste”, Ceaușescu va desființa facultățile de profil.
Ca dascăl, Grigore Moisil nu credea că există elevi slabi la învățătură, ci doar elevi care nu sunt pe deplin înțeleși de proprii lor profesori. Orice tânăr poate iubi matematica dacă știi să faci din disciplina pe care o predai o veritabilă aventură în lumea științei. Moisil a format în România o formidabilă școală de matematică, precum și matematicieni cu contribuții deosebit de valoroase în acest domeniu, printre care Solomon Marcus (1925 – 2016), unul dintre Cetățenii de Onoare ai Iașului.
Ziua Națională a Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii, acest scurt recurs la trecut, acest mic omagiu adus unui mare savant își dorește să fie un îndemn adresat elevilor, profesorilor, părinților să nu uite că educația veritabilă – la fel cum susținea Grigore Moisil – este cea care întărește și dezvoltă o națiune!”, a transmis primarul Mihai Chirica.