Deputata a exprimat cu acest prilej îngrijorarea faţă de capacitatea de funcţionare a cabinetelor din policlinici raportat la noile tarife stabilite de CNAS şi a solicitat anularea acestei decizii.
„Cabinetele medicale riscă să nu mai poată funcţiona din cauza scăderii preţurilor decontate de CNAS. (…) Am primit numeroase sesizări atât de la cetăţeni, cât şi de la medici care profesează în policlinici, cu privire la efectele negative ale acestor valori scăzute, în special asupra veniturilor medicilor şi a capacităţii acestora de a oferi în continuare servicii medicale de specialitate în ambulatoriu. Medicii din ambulatoriu se tem că nu vor putea susţine cheltuielile (cum ar fi chiria şi utilităţile) în condiţiile acestor preţuri reduse decontate şi vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele”, a declarat Oana Cambera, citată într-un comunicat de presă.
Ea consideră că aceste scăderi nu numai că afectează cadrele medicale, dar au un impact profund negativ asupra pacienţilor, în special asupra celor cu venituri medii şi reduse.
„Aceşti pacienţi, care nu au posibilitatea de a accesa servicii medicale private, se vor confrunta cu un acces din ce în ce mai limitat la îngrijirea medicală esenţială. Mai alarmant este că, din cauza acestor tarife extrem de reduse, se va ajunge la o situaţie critică unde cabinetele medicale vor începe să refuze pacienţii. Scăderea preţurilor decontate de către CNAS este un act inconştient şi iresponsabil, girat de acest Guvern, care poate duce la îngroparea serviciilor de bază de sănătate publică, de prevenţie şi primă intervenţie, pe care statul este obligat să le ofere. Observăm că Guvernul a ştiut să mărească taxele şi impozitele datorate de PFA-uri şi IMM-uri, dar aduce în faliment servicii publice esenţiale. Încă o dovadă a faptului că măririle de taxe se fac pe cârca oamenilor muncitori, pentru a se plăti sinecuri şi pensii speciale şi nu pentru a ne creşte calitatea vieţii. Din contră, ministerul deţinut de PSD alege să taie din costul serviciilor esenţiale”, susţine Oana Cambera.
Deputata REPER solicită astfel Ministerului Sănătăţii să prezinte analizele pe care le are cu privire la impactul acestor măsuri, să ia în considerare cererile Colegiului Medicilor, petiţiile formulate pe diferite platforme şi să anuleze decizia CNAS. AGERPRES