„Astăzi marcăm Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli, un prilej de reflectare şi, mai ales, de implicare activă în promovarea valorilor precum toleranţa şi respectul reciproc. Este nevoie să identificăm cauzele manifestărilor violente şi să privim educaţia nu doar ca pe o formă de transmitere a cunoştinţelor academice, ci şi ca pe un instrument-cheie pentru reglarea comportamentelor. De aceea, din rolul de ministru al Educaţiei, am transformat combaterea violenţei într-un obiectiv fundamental şi am implementat măsuri care să aducă în atenţia noastră, a tuturor, necesitatea de a spune nu violenţei”, a scris Ligia Deca pe Facebook, cu prilejul Zilei internaţionale pentru nonviolenţă în şcoli.
Printre acţiunile derulate în acest sens, ministrul Educaţiei a enumerat includerea în Legile Educaţiei a Planului Naţional pentru Siguranţă în Învăţământul Preuniversitar & Planul Naţional de Combatere a Violenţei Şcolare, elaborarea şi aprobarea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă, derularea mai multor campanii în cadrul cărora au fost transmise mesaje publice de combatere a fenomenului de violenţă în şcoli, printre care şi „Împreună prindem curaj!”, prioritizarea activităţilor de prevenire şi reducere a faptelor de violenţă, respectiv a consumului de substanţe psihoactive în cadrul programului „Şcoala altfel”.
De asemenea, susţine ministrul, au fost alocaţi peste 280.000 de euro pentru activităţi cu scopul combaterii violenţei în şcoli, pentru cel puţin 250 de şcoli, estimând 20.000 de elevi şi 10.000 de părinţi beneficiari.
„Îmi doresc ca solidaritatea şi toleranţa să nu rămână doar cuvinte, ci principii de bază pe care să le vedem implementate în fiecare şcoală din România, iar pentru asta voi continua să muncesc!”, a mai scris Deca. AGERPRES