Muzeul de Istorie Naturală al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat duminică, 4 februarie 2024, ora 11.00, la sediul din Bulevardul Independenței, nr. 16, evenimentul care a marcat aniversarea celor 190 de ani de existență.
Înființat la data de 4 februarie 1834, din inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici şi Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob CIHAC, Gheorghe ASACHI, Mihail ZOTTA, Constantin STURZA și Costache NEGRI, Muzeul de Istorie Naturală din Iași este prima instituție de acest gen din Principatele Române. Încă din primii ani, în cadrul Muzeului se desfășurau cursuri de Mineralogie, Botanică și Zoologie, predate după primul manual în limba româna, scris de Iacob CIHAC.
Sediul în care funcționează din anul 1840 Muzeul de Istorie Naturală, cunoscut ca fosta Casă Roset, a fost achiziționat cu bani din visteria Principatului Moldovei. Acest monument arhitectonic și istoric adăpostește expoziția permanentă a muzeului, sediul Societății de Medici și Naturaliști și Cabinetul de la Elefant.
În perioada 2019-2024, au fost realizate lucrări de reabilitare și modernizare a corpului principal al Muzeului, derulate de Primăria Iași, printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. În prezent se lucrează la instalarea vitrinelor, a căror proiectare a fost finanțată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și a mobilierului interior, inclusiv a echipamentului multimedia.
În următoarea perioadă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care deține colecții de aproximativ 300 000 de piese, va contracta proiectul de amenajare a expoziției permanente. În acest sens, a fost deja pregătit un concept științific modern, interactiv și atractiv pentru public. Deschiderea Muzeului pentru public va avea loc imediat după finalizarea amenajării expoziției permanente.
Exponatele care vor face parte din noua prezentare sunt un ansamblu din grupele botanică, paleontologie, mineralogie, zoologie, care ilustrează originea și evoluția vieții, dezvoltarea ontogenetică, diversitatea lumii vii, principalele funcții ale organismelor: deplasarea, hrănirea, comunicarea, relațiile în lumea vie. O sală din cadrul Muzeului va fi dedicată ecosistemelor urbane, în care vor fi expuse organismele care s-au adaptat aglomerațiilor din orașe și imediatei vecinătăți a omului. În cadrul expoziției vor fi integrate specii care sunt amenințate cu dispariția la nivel global sau național (specii de insecte, păsări și mamifere care au statut special de conservare și care, în prezent, nu mai pot fi capturate).