Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Victimele tragediei de la Khojaly din Karabah au fost comemorate la Chișinău. Astăzi se împlinesc 32 de ani de la tragicul eveniment, care s-a soldat cu moartea a 613 azeri, informează MOLDPRES.
Evenimentul de comemorare a fost organizat de către Ambasada Republicii Azerbaidjan la Chișinău. Acesta a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor tragediei. Totodată, au fost prezentate imagini fotografice care au ilustrat masacrul. Lângă acestea au fost aprinse lumânări și aduse flori.
În deschiderea evenimentului, Ambasadorul Republicii Azerbaidjan la Chișinău, Ulvi Vagif oglu Bakhshaliyev, a specificat că noaptea din 25 spre 26 februarie 1992 s-a înscris cu literele negre în istoria poporului azer.
„Acele acțiuni au reprezentat o crimă împotriva cetățenilor pașnici. Printre victime erau bărbați, femei și copii mici. Memoria acestora va fi păstrată veșnic în inimile noastre. Este important ca asemenea tragedii să nu se mai repete”, a spus oficialul.
La rândul său, președintele grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Republica Azerbaidjan, deputatul Vitalie Jacot, a subliniat că evenimentul a reprezentat o grea încercare pentru poporul azer.
„Cetățenii au fost supuși agresiunii. Atacul a provocat o mare suferință. Atunci, Republica Moldova a împărtășit durerea poporului azer și a transmis un ajutor material. Este important să susținem pacea și democrația, astfel încât așa evenimente să nu se mai repete”, a afirmat Vitalie Jacot.
Potrivit Ambasadei Republicii Azerbaidjan la Chișinău, în noaptea de 25-26 februarie 1992, orașul Khojaly a fost ocupat de forțele armate ale Armeniei cu ajutorul regimentului motorizat de infanterie nr. 366 al fostei URSS, în rezultatul unui bombardament masiv de artilerie. Ca urmare a ocupației, 613 persoane, printre care 63 de copii, 106 femei și 70 de bătrâni au fost uciși. Totodată, opt familii au fost complet distruse, 130 de copii și-au pierdut unul dintre părinți, iar 25 de copii și-au pierdut ambii părinți. Soarta a 150 de persoane, din cele 1 275 luate ostatice, este încă necunoscută.