Deputaţii USR Oana Ţoiu şi Adrian Wiener au susţinut, după ce moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor a fost respinsă, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că PSD şi PNL s-au coalizat, încă o dată, pentru apărarea intereselor „partidului unic şi împotriva românilor” şi că îl susţin în continuare pe Marcel Boloş, „ministrul care a aruncat în haos economia României, prin măsurile fiscal-bugetare fără cap şi fără coadă, adoptate şi aplicate de pe o zi pe alta”.
„172 de deputaţi PNL – PSD au votat pentru menţinerea domnului Boloş în funcţie şi pentru menţinerea taxei pe boală. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat ieri şi astăzi este că declaraţiile din ultimele săptămâni, inclusiv ale PNL de susţinere a eliminării taxei pe boală, propunere legislativă depusă de USR, s-au dovedit a fi din nou mincinoase, pentru că ministrul Boloş a declarat în Camera Deputaţilor că dumnealui consideră că această taxă pe boală, contribuţie de 10% la Fondul naţional de asigurări de sănătate din concediile medicale, nu este deloc o eroare, ci este ceva şi dumnealui şi Guvernul au făcut intenţionat ca să crească colectarea”, a declarat Oana Ţoiu, într-o conferinţă de presă.
Deputata USR a citat un raport al Casei Naţionale de Sănătate conform căruia cele mai multe concedii medicale au crescut pentru bolnavii oncologici, pentru femeile însărcinate cu sarcini cu risc maternal, pentru femeile angajate care tocmai care au născut, pentru cei cu intervenţii chirurgicale.
„Pentru toate aceste categorii votul de astăzi al deputaţilor PNL şi PSD face să se menţină şi să fie protejată în continuare taxa pe boală, ceea ce înseamnă că şi în luna martie angajatele care au contribuit ani de zile vor avea veniturile de după naştere diminuate cu 10%. În continuare la trei luni de când avem această dezbatere nu au existat controale pentru concedii medicale date în intervalul plătit de angajator şi nu au existat nici un fel de sancţiuni, niciun fel de mecanisme de oprire a fraudei. În timp ce domnul Boloş predica austeritate de la tribuna Camerei Deputaţilor, cheltuia în acelaşi timp echivalentul a o treime din banii încasaţi de la angajatele care tocmai au născut pentru materiale publicitate pentru propria activitate la Ministerul Finanţelor. A dat practic bani pentru Facebook, pentru broşuri în care să se laude”, a explicat Oana Ţoiu.
Oana Ţoiu a arătat că în luna martie sunt 9.000 de mame cu sarcini cu risc maternal care au veniturile diminuate.
„Sunt peste 5.000 de angajate care tocmai au născut şi de asemenea pentru întreaga lună de după naştere au cu 10 % mai puţine venituri. În acelaşi timp cu crearea acestei noi taxe a fost diminuată sursa de finanţare a Fondului naţional de asigurări de sănătate dintr-o taxă care a existat deja – contribuţia asiguratorie de muncă. Dacă în 2018, 40% din acest fond se ducea către serviciile de sănătate şi concediile medicale, în 2024 doar 22% din aceşti bani sunt transferaţi acolo. Dovada că din taxele care existau înainte ca domnul Boloş să inventeze unele noi sunt transferaţi din ce în ce mai puţini bani, iar restul sunt păstraţi în Fondul de rezervă, la discreţia premierului. (…) Nu renunţăm şi vom continua să punem presiune pe PSD şi PNL pentru ca această ultimă taxă aberantă să fie eliminată”, a transmis deputata.
Potrivit deputatului USR Adrian Wiener, taxa pe boală arată, până la urmă, „disperarea guvernului PNL-PSD şi nonşalanţa cu care bagă mâna în buzunarul celor mai vulnerabili dintre români”.
„Ca să înţelegem mai bine lipsa de logică a acestei taxe: e ca şi cum un pensionar ar fi forţat să plătească din pensie contribuţia pentru pensie. Taxa pe boală arată disperarea Guvernului PSD-PNL şi nonşalanţa cu care bagă mâna în buzunarul românilor, al celor mai vulnerabili dintre români, pentru că vorbim de situaţii de risc sau de boală, situaţii dificile. Şi, dacă punem alături şi populismul bugetar, cu clientela politică şi sinecurile PSD-PNL, taxa aceasta este o adevărată insultă”, afirmă deputatul USR.
Deputatul Forţa Dreptei Antonel Tănase a susţinut că „de când Marcel Ciolacu a preluat Guvernul am asistat la tot felul de festivaluri de controale pe diverse teme”.
„Nu am văzut un raport în care să ni se spună clar din cele 8 milioane de zile de concediu constatate câte şi pe ce domenii sunt concediile medicale acordate. (…) De când această coaliţie conduce Guvernul României, din noiembrie 2021, a introdus tot felul de aberaţii fiscale”, a spus deputatul.
Moţiunea simplă intitulată „Ministrul Boloş – inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece”, depusă de de deputaţii USR şi Forţa Dreptei, a fost respinsă, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor. Au votat „împotriva” moţiunii 172 de deputaţi, 82 au votat „pentru” şi doi s-au abţinut. AGERPRES