După Adunarea Naţională Franceză marţi, Senatul a aprobat miercuri acordul de securitate dintre Franţa şi Ucraina, în pofida anumitor rezerve din partea camerei superioare, unde tabăra prezidenţială este minoritară, transmite AFP.
Senatorii au votat cu 293 de voturi pentru şi 22 împotrivă în favoarea strategiei franceze de sprijinire a Kievului într-un vot fără caracter obligatoriu.
Într-un hemiciclu fără reprezentanţi aleşi din partea formaţiunii La France insoumise (LFI, extrema stângă) şi doar trei ai Adunării Naţionale (RN, extrema dreapta), declaraţia premierului Gabriel Attal nu a dat naştere la dezbateri la fel de vii ca cele din Adunare, unde RN s-a abţinut, în timp ce LFI a votat împotrivă.
„A întoarce spatele Ucrainei ar însemna să întoarcem spatele valorilor noastre, să trădăm încrederea aliaţilor noştri, să arătăm slăbiciune”, a declarat premierul Gabriel Attal în deschiderea dezbaterilor, amintind că războiul traversează un moment critic, în prezenţa ambasadorului Ucrainei în Franţa, ovaţionată de senatori.
Declaraţiile controversate ale Preşedintelui Republicii, Emmanuel Macron, cu privire la ipoteza trimiterii de trupe occidentale s-au aflat în special în centrul discursurilor.
„Aceste declaraţii schimbătoare, aceste inversări complete au avut ca rezultat izolarea Franţei, dezbinarea şi deconcertarea aliaţilor noştri”, a lansat liderul republicanilor din Senat Bruno Retaileau, care a avertizat, de asemenea, în legătură cu ipoteza aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi NATO, care l-a „provocat”.”Votul nostru este un vot de sprijin pentru Ucraina, în niciun caz de sprijin pentru guvern”, a adăugat el.
La rândul său, premierul Gabriel Attal a menţinut linia guvernamentală:”Noi nu punem nicio limită în faţa unei Rusii, care, ea, nu pune limite”, a spus el.
Încheiat pe o perioadă de zece ani, acordul cu Ucraina include o consolidare a cooperării militare, în special în domeniile artileriei şi apărării aeriene.
Preşedintele Emmanuel Macron va vorbi joi seara la televizor despre Ucraina. AGERPRES