Potrivit unui comunicat al Editurii Vremea transmis AGERPRES, volumul dezvăluie faţa hidoasă a regimului comunist, de-a lungul vieţii jurnalistului, începând cu scurte amintiri din copilărie şi culminând cu momentul arestării din ianuarie 1989.
Cine sunt? Merită să te sacrifici pentru jurnalism? Cuvântul este o armă de temut? – sunt întrebările-cheie la care Petre Mihai Băcanu răspunde în paginile memoriilor publicate la 34 de ani de la ieşirea din închisoare, precizează sursa citată.
„Am povestit toate acestea, aşa de târziu, pentru că sunt îngrijorat de atrofia memoriei în societatea postdecembristă. În închisoare mi-am stimulat memoria, amintirile, pentru a nu cădea pradă deprimării”, a afirmat autorul, citat în comunicat.
La începutul anului 1989, Petre Mihai Băcanu era jurnalist la „România liberă”. Împreună cu Mihai Creangă şi cu Anton Uncu, a pregătit lansarea unui ziar clandestin, intitulat „România”, chiar de ziua lui Nicolae Ceauşescu, pe 26 ianuarie. În urma informării Securităţii, este însă arestat pe 24 ianuarie, alături de întreaga echipă de producţie a ziarului. A sta închisoarea Rahova, fără a fi trimis în judecată, până în 22 decembrie 1989.
„După Revoluţie, mulţi români îmi cereau autografe. M-am tot gândit ce să le transmit, ca un numitor comun pentru dezmeticire morală. Am găsit: Curaj! Ca un foc, ca un start pentru nădejde în propriile forţe, îndrăzneală pentru izbândă, curaj civic. Am ajuns la înţelepciunea că trebuie să fii temerar pentru tine însuţi. La 80 de ani, cu atâta experienţă, aş zice că abia acum sunt mai pregătit să încep viaţa”, a mai spus Petre Mihai Băcanu.
La evenimentul de lansare care va avea loc pe 1 iunie, de la ora 13,00, la Scena Arca din Pavilionul B2 Romexpo, au confirmat prezenţa Ana Blandiana, Dan Grigore şi Nicolae Prelipceanu.
Primul tiraj al memoriilor se află în tipar, dar cartea poate fi precomandată pe site-ul Editurii Vremea. AGERPRES