Bebelusii si copiii se afla in categoria persoanelor care prezinta o mai mare vunerabilitate fata de valurile de caldura. Organismul celor mici prezinta mai multe dificultati, comparativ cu cel al adultilor, in reglarea temperaturii interne, prin urmare au nevoie de un adult care sa ii protejeze in perioadele caniculare de peste vara.
Ce masuri de protectie putem adopta in caz de canicula?
- Verifica prognoza meteo si acorda atentie avertizarilor de caldura excesiva, pe cat posibil, organizeaza-ti activitatile exterioare de asa natura, astfel incat sa eviti iesiri in intervalele orare cand temperaturile sunt cele mai crescute.
- Asigura-te ca ai intotdeauna la tine o sticla cu apa pentru hidratare. Nu uita ca alcoolul si bauturile care contin cofeina, chiar si reci fiind, nu ne „racoresc”, ci din contra favorizeaza deshidratarea si reduc rezistenta organismului la caldura.
- Evita cat de mult posibil expunerea excesiva la soare intre orele 11:00 si 18:00.
- In timpul „orelor calde” ale zilei evita activitatile fizice care presupun un consum mare de energie (munci fizice in gospodarie, sport).
- Pastreaza casa racoroasa – trageti draperiile, jaluzelele in camerele unde soarele bate direct, pentru a bloca razele solare si pentru a mentine temperatura scazuta. Foloseste aparate de aer conditionat si ventilatoare daca ele exista.
- Regleaza aerul conditionat cu 5 grade mai putin decat temperatura exterioara. Diferenta ideala de temperatura (exterior – interior) este de 5 grade Celsius, in caz contrar organismul va fi expus unoi soc termic.
- Foloseste protectia solara, incearca sa ramai in zone umbroase sau foloseste palarii si umbrele pentru protectie. Crema cu factor de protectie trebuie aplicata in cantitate suficienta cu cca 15 – 30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicata ori de cate ori este nevoie.
- Consuma apa la intervale regulate de timp, inainte de a simti nevoia de a bea apa.
- Poarta haine usoare, largi, de culori deschise; bumbacul este materialul potrivit in zilele fierbinti de vara deoarece absoabe transpiratia si reduce eruptiile cutanate cauzate de caldura. Totodata, sunt recomandate lenjeriile de pat din bumbac.
- Apeleaza la dusuri cu apa calduta.
- Consuma legume, fructe proaspete si elimina preparatele cu un continut mare de grasimi, in special grasimi de origine animala.
Cum protejam bebelusii si copiii de canicula?
Masuri de protectie pe care le putem adopta in perioadele caniculare sunt valabile pentru toate categoriile de varste. In cazul celor mici:
- Este important sa verificam in mod regulat daca celui mic ii este sete, daca este transpirat, „supraincalzit”.
- Daca observi ca cel mic nu raspunde cum o facea in mod normal, prezinta febra, este ametit sau respira cu dificultate trebuie mers imediat catre o unitate medicala.
- Atentie la vestimentatia copilului, acesta trebuie imbracat lejer pentru a preveni iritatiile de caldura.
- Mamele care alapteaza trebuie sa creasca aportul hidric, deshidratarea poate afecta productia laptelui matern.
- Hidrateaza copilul cu apa, uneori in timpul jocului sau al altor activitati exterioare, copilul depude efort si poate „uita” sa ceara apa, chiar daca in mod normal solicita singur cand ii era sete. Afla mai multe despre deshidratarea organismului in timpul verii
- Nu administra medicamente copilului care da semne de supraincalzire fara a te consulta cu medicul inainte.
- Nu lasa copilul in spatii inchise, fara ventilatie, asa cum sunt masinile ori camere cu ferestre inchise ori fara ferestre.
- Exercitiile fizice la temperaturi inalte pot duce rapid la deshidrarea copilului, este esential sa te asiguri ca cel mic nu este implicat in activitati exterioare solicitante, perioade lungi in intervalele calduroase. Pauzele in timpul jocului sunt binevenite.
Simptomele stresului termic
Simptomele moderate ale stresului termic care pot fi tratate la domiciliu in cazul populatiei generale, care nu prezinta alte complicatii medicale, sunt reprezentate de catre:
- Buze uscate, gura lipicioasa
- Sete excesiva
- Transpiratie excesiva
- Slabiciune, ameteli
- Greata, varsaturi
- Eruptii cutanate la caldura
- Crampe, instalate de obicei la nivelul bratelor si picioarelor
- Sangerari nazale (mai frecvente in medii calde si uscate).
Necesita atentie medicala imediata manifestari clinice de tipul:
- Instalarea unei stari de confuzie, prezenta convulsiilor
- Temperatura corporala ridicata (40°C pentru mai mult de 2 ore)
- Lesin
- Anurie (lipsa urinarii) pentru mai mult de 8 ore
- Piele umeda si fierbinte in lipsa transpiratiei.
La copii cu varsta de sub 4 ani, eruptiile cutanate cauzate de caldura si starile de iritare/ plans nu necesita interventie medicala, in schimb, parintii trebuie sa se adreseze unei unitati spitalicesti la observarea oricarora dintre semnele de mai jos:
- Plans fara lacrimi
- Ochi „infundati in orbite”
- Voma, diaree
- Stare de iritabilitate extreme
- Reducerea numarului de scutece ude.
Pentru categoria de varsta 4 – 19 ani, simptomele moderate includ:
- Greata severa
- Dureri de cap
- Crampe musculare.
Necesita atentie medicala imediata durerile musculare severe.
Factori de risc
Exista anumiti factori de risc si conditii medicale care ne fac mai susceptibili fata de problemele cauzate de caldura excesiva, iar printre acestia se numara:
- Nivelul crescut de umiditate
- Obezitatea
- Febra
- Deshidratare
- Consumul de medicamente pe baza de reteta (in perioadele caniculare, persoanele cu afectiuni cronice trebuie sa consulte medicul in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente in situatiile in care acest lucru este posibil)
- Boli ale inimii
- Afectiuni mintale
- Circulatie slaba
- Arsuri solare
- Consumul de alcool.
In perioadele caniculare este esential sa fim constienti de riscuri si sa adoptam masurile preventive necesare pentru a ne proteja de caldura excesiva si de efectele caniculei asupra organismului. Respectarea unor masuri simple ne poate ajuta sa ne mentinem hidratati, sa evitam expunerea prelungita la soare si sa ne racorim eficient. Totodata, este important sa fim atenti la semnele stresului termic si sa solicitam imediat asistenta medicala in caz de urgenta.
Sursa: www.medicover.ro