Rafila: Numărul de persoane vaccinate antigripal în farmacii va creşte

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi-a exprimat convingerea că numărul de persoane vaccinate antigripal în farmacii va creşte, pe măsură ce noi generaţii de farmacişti vor fi instruite în acest sens de către medicii epidemiologi.

„Până anul trecut, când am trecut la un sistem care funcţionează în marea majoritate a ţărilor din Europa, vaccinurile nu erau compensate deloc. Anul trecut a scăzut puţin vaccinarea faţă de perioada în care vaccinul era distribuit prin intermediul medicilor de familie. Încercăm o comunicare pentru ca pacienţii să se prezinte la medicul de familie pentru a primi reţeta, prin intermediul căruia să poată lua de la farmacie vaccinul compensat sau gratuit şi dorim să creştem accesibilitatea la vaccinare. Pe măsură ce noi generaţii de farmacişti vor fi instruite de medicii epidemiologi, numărul farmaciilor unde se administrează vaccin va creşte şi atunci o să intrăm într-un sistem în care vaccinul gripal va fi simplu de obţinut şi administrat”, a afirmat Rafila la conferinţa cu tema „Noul sezon epidemic: cinci ameninţări pentru Sănătate. Cum reacţionăm?”, organizată, luni, de DCNews.

El a precizat că vaccinarea antigripală în sezonul trecut a scăzut cu cel mult 10%, fapt determinat de „o perioadă de rulaj iniţial”.

„Nu a scăzut mai mult de 10% faţă de anul anterior. Orice lucru trebuie să aibă şi o perioadă de rulaj iniţial. Cu siguranţă, numărul de persoane vaccinate, anul acesta, va fi mai mare decât cel de anul trecut”, a adăugat Rafila.

Întrebat despre oportunitatea extinderii în farmacii şi pentru alte tipuri de vaccin, Rafila a spus: „Este o posibilitate, dar nu m-aş referi la vaccinurile pediatrice din programul naţional de vaccinare, ci la vaccinarea adulţilor”. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.