ICR a lansat apel de candidaturi pentru Bursele Enescu şi Brâncuşi

Institutul Cultural Român a lansat un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 două Burse Enescu şi două Burse Brâncuşi, sub forma unor stagii de trei luni la Cite Internationale des Arts din Paris.

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român transmis, luni, AGERPRES, valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro.

Bursele „Constantin Brâncuşi” sunt dedicate artiştilor plastici/vizuali români, iar bursele „George Enescu” sunt dedicate muzicienilor români.

Artiştii interesaţi sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele de candidatură până pe data de 18 octombrie, ora 16,00, prin e-mail.

„Obiectivul principal al programului de burse este introducerea artiştilor români în circuitul valorilor europene, prin oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internaţional. Selecţia este făcută de o comisie independentă de specialişti, personalităţi recunoscute în domeniile de referinţă, pe baza dosarelor de candidatură primite”, se precizează în comunicat.

Criteriile de evaluare pentru bursele „Constantin Brâncuşi” sunt: relevanţa activităţii artistice de până acum (expoziţii, recomandări, dosar de presă), proiectul ca atare, calitatea proiectului propus în raport cu locul de desfăşurare, fezabilitatea proiectului în intervalul bursei, caracterul inovativ al proiectului în contextul experienţei artistice anterioare, contacte relevante în locul de desfăşurare al bursei.

Pentru bursele „George Enescu” criteriile de evaluare sunt: performanţa academică a candidaţilor, specializări şi masterclassuri, premii naţionale şi internaţionale, calitatea proiectului propus în raport cu locul de desfăşurare, performanţa artistică.

Cite Internationale des Arts este o fundaţie privată recunoscută ca organizaţie de interes public. De la inaugurarea sa, în 1965, a găzduit artişti în rezidenţă din întreaga lume. Este o organizaţie care încurajează dialogul intercultural, un loc al schimburilor culturale în care artiştii se pot întâlni cu publicul şi cu alţi profesionişti. Cite Internationale des Arts este localizat în cartierele Marais şi Montmartre. În fiecare lună, în parteneriat cu peste 130 de organizaţii franceze şi internaţionale, Cite Internationale des Arts primeşte peste 300 de artişti în rezidenţă, care lucrează într-o gamă largă de discipline.

Bursele „Constantin Brâncuşi” se adresează artiştilor plastici/vizuali români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite anual două burse „Constantin Brâncuşi” pentru perioade de câte trei luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României la Cite Internationale des Arts, Paris-Franţa.

Perioadele de desfăşurare a burselor „Constantin Brâncuşi sunt mai – iulie 2025 şi noiembrie 2025 – ianuarie 2026;

Bursele George Enescu” se adresează muzicienilor români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite anual două burse „George Enescu” pentru perioade de câte trei luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României de la Cite Internationale des Arts din Paris.

Perioadele de desfăşurare a burselor „George Enescu” sunt februarie – aprilie 2025 şi august – octombrie 2025.

Proiectele de rezidenţă şi CV-urile vor fi redactate atât în limba română, cât şi în limba franceză.

Afişarea rezultatelor, conform calendarului, va avea loc pe 31 octombrie. Contestaţiile pot fi depuse în intervalul 1 – 6 noiembrie, ora 13,00.

Afişarea rezultatelor finale va avea loc pe 25 noiembrie. AGERPRES/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.