Luni, 30 septembrie 2024, la ora 10.00, a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” festivitatea de deschidere a anului academic 2024-2025 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Ceremonia a început cu mesajul Rectorului, prof. univ. dr. Liviu-George MAHA: „Mesajul meu este unul în primul rând pentru boboci. În numele Universității, îi asigur că vom face tot posibilul să ne asumăm responsabilitățile menționate în contractul de studii cu cinste, cu onoare, în limita a ceea ce este posibil. Mă bucur că putem continua proiecte importante pentru studenți, fie că au fost scrise în anii trecuți și acum au ajuns în faza de implementare, fie că le demarăm acum sau sunt abia în stadiul de idei. Toate aceste proiecte sunt și vor fi derulate sub semnul transparenței și al respectului pentru student”.

Rectorul UAIC și-a continuat intervenția cu un mesaj adresat colegilor din Universitate: „Aș dori să întăresc mesajul de unitate pe care l-am avut și în campania electorală pentru funcția de rector. Vă propun să privim această deschidere de an universitar ca pe un nou început, începutul unei perioade de construcție. Avem nevoie de echilibru, cred că împreună putem face lucruri frumoase pentru comunitatea noastră”. La final, prof. univ. dr. Liviu-George MAHA a transmis un mesaj și către partenerii universității: „Le mulțumim că au ales să fie astăzi alături de noi la un moment important, deschiderea anului universitar. Îi asigurăm că Universitatea va rămâne deschisă tuturor colaborărilor pentru binele comunității, tuturor proiectelor cu impact nu doar educațional ci și social, fără a ne uita misiunea principală de a face educație de calitate și cercetare performantă”.

Evenimentul a continuat cu mesajul celorlalte patru universități publice din Iași, toate fiind reprezentate la ceremonie, transmis de prof. univ. dr. ing. Dan CAȘCAVAL, Rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, care a subliniat importanța unei poziții unitare a universităților ieșene și a transmis o urare către toți membrii comunității academice a UAIC: „Pentru excelența dascălilor dumneavoastră, pentru calitatea absolvenților dumneavoastră, pentru ceea ce reprezentați dumneavoastră în Iașiul universitar și în România, suntem aici onorați că putem să vă mulțumim. Le dorim tuturor celor care vor fi, sunt sau au fost studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” să creadă în dascălii lor și să fie convinși că prin ceea ce au învățat în amfiteatre și laboratoare vor izbândi, iar dumneavoastră, deopotrivă colegi și prieteni, un an cât mai rodnic, plin de bucurii și sănătate”. La eveniment au fost prezenți prof. univ. dr. Gerard JITĂREANU, Rector al Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, Rector al Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași și prof. univ. dr. Adrian COVIC, Prorector pentru Cercetare științifică, Dezvoltare și Inovare al Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” Iași.

Festivitatea de deschidere a anului universitar a continuat cu alocuțiunea susținută de prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a prezentat pe scurt originile și importanța implicării studenților în senatele universitare și a transmis un mesaj adresat studenților din anul I: „Gândiți-vă la dumneavoastră ca la niște exploratori, sunteți gata să faceți descoperiri grozave, să găsiți lucruri minunate despre voi și despre lume, în fiecare zi aveți noi zone de explorat, sunt locuri noi în care să mergeți sau lucruri de învățat. Nu sunteți singuri în această aventură, profitați la maximum de ea și bucurați-vă”.

În continuare, reprezentanții instituțiilor invitate au transmis mesaje adresate comunității academice. Au luat cuvântul: Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iaşi, Marius Sorin DANGĂ, Vicepreședinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Adina GÎRJAN, Subprefect al Județului Iași, prof. Luciana ANTOCI, Inspector Școlar General al Județului Iași, Preasfințitul Părinte Damaschin DORNEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Excelenţa Sa Iosif PĂULEȚ, Episcop al Diecezei de Iaşi.

Lavinia-Simona CÎRDEI, reprezentanta studenților în Biroul Senatului UAIC, a transmis un mesaj către colegii care își încep parcursul academic: „Veți observa că Universitatea este cadrul prielnic dezvoltării relațiilor studențești, prieteniilor de lungă durată și construirii unui viitor mai bun, pentru că împreună vom fi arhitecții viitorului”.

A urmat un moment artistic muzical, susținut de Miruna Teodora TURBATU, studentă la Facultatea de Litere, anul II.

În cadrul ceremoniei au luat cuvântul și cei 7 prorectori ai UAIC, care au transmis mesaje adresate cu precădere studenților și au evidențiat informații relevante din aria de competență a fiecărui prorectorat.

După un alt moment muzical, susținut de Alexandra NEDELCU, studentă la Facultatea de Litere, anul II și la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, anul II, a urmat premierea studenților cu rezultate excepționale în anul universitar 2023-2024 de către patru companii partenere ale UAIC. Astfel, au luat cuvântul Roxana HĂNŢĂSCU, Director Regional Retail – BRD Groupe Société Générale, Bogdan BABICI, Director Regional Retail, Regiunea Moldova, Raiffeisen Bank, Alexandra MOROȘEANU- Director Adjunct Retail, Sucursala Iași, Banca Transilvania și Doina BALAN – Office Manager – ING Bank, care au premiat 6 studenți de excepție ai Universității: Mihaela HUDIȘTEANU  –  Facultatea de Matematică (anul II) și Facultatea de Informatică (anul  III), Matei CHIRIAC – Facultatea de Informatică (anul  III), Mirel-Alin CIORNEI  –  Facultatea de Matematică, master, anul I, Ștefan LĂTESCU – Facultatea de Educație Fizică și Sport, George-Alex DUMITRESCU – Facultatea de Informatică, master, anul I și Raisa-Milena MANOLESCU – Facultatea de Drept, anul IV.

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2024-2025 s-a încheiat cu tradiționalul „Gaudeamus Igitur”, intonat de Corala „Universitas”, compusă din studenți de la toate cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Întrucât Aula Magna „Mihai Eminescu” este, în fiecare an, neîncăpătoare pentru cei care doresc să asiste la festivitatea de deschidere a anului universitar, a fost amenajată și la ediția de anul acesta, în Sala Pașilor Pierduți, o zonă în care evenimentul a fost urmărit în direct audio-video de peste 200 de persoane. De asemenea, ceremonia a fost transmisă în direct și on

line, pe contul de YouTube al UAIC. Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici.