Consiliul Afaceri Externe al UE se reuneşte la 14 octombrie 2024

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 14 octombrie 2024, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau situaţia din Orientul Mijlociu, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afaceri Externe din luna octombrie va începe la ora 10:00 şi va fi prezidat, ca de obicei, de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sibiha, prin videoconferinţă. Cele mai recente evoluţii de la nivelul Uniunii privind războiul din Ucraina constau în acordul cu privire la un pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina, la care Consiliul a ajuns la 9 octombrie 2024. Pachetul de asistenţă financiară pentru Ucraina include un împrumut excepţional de asistenţă macrofinanciară de până la 35 de miliarde de euro, precum şi un mecanism de cooperare privind împrumuturile care va sprijini Ucraina în rambursarea împrumuturilor în valoare de până la 45 de miliarde de euro acordate de UE şi de partenerii G7. Asistenţa financiară ar urmări să ofere ajutor imediat nevoilor urgente de finanţare ale Ucrainei, care au crescut din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Rambursarea împrumutului de asistenţă macrofinanciară şi a împrumuturilor bilaterale eligibile de la partenerii G7 va fi asigurată prin fonduri provenite din fluxurile viitoare de venituri extraordinare care provin din blocarea activelor suverane ruse. De asemenea, în august 2024, Consiliul şi-a dat acordul pentru suma de 4,2 miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, în timp ce în luna iunie a fost adoptat cel de-al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, mai notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afaceri Externe va purta şi o discuţie despre situaţia din Orientul Mijlociu, din perspectiva ultimelor evoluţii. În acest sens, Înaltul Reprezentant al UE a condamnat, la 1 octombrie 2024, în termenii cei mai fermi, atacul Iranului împotriva Israelului, care constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale. „UE îşi reafirmă angajamentul faţă de securitatea Israelului. Încă o dată, un ciclu periculos de atacuri şi represalii riscă să alimenteze o escaladare regională incontrolabilă, care nu este în interesul nimănui. UE îşi menţine angajamentul deplin de a reduce tensiunile şi de a contribui la dezamorsarea crizei pentru a evita un conflict regional periculos. UE este şi va continua să fie în strânsă legătură cu toţi actorii în acest scop. Facem apel la toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere.”, se mai arată în Declaraţia Înaltului Reprezentant din 1 octombrie 2024, conform https://www.consilium.europa.eu/.

La capitolul afaceri curente, miniştrii afacerilor externe din UE ar urma să primească informaţii despre alegerile din Georgia şi Republica Moldova. De asemenea, ar putea fi discutată şi situaţia din Cornul Africii şi din Venezuela, mai informează site-ul Consiliului.

Miniştrii de resort vor avea şi un schimb informal de opinii cu ministrul afacerilor externe, Commonwealth-ului şi dezvoltării al Regatului Unit, David Lammy.

***
Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Externe a Uniunii Europene a fost una informală, extraordinară şi a avut loc, prin videoconferinţă, la 30 septembrie 2024. Reuniunea a fost convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, pentru a discuta evoluţiile recente din Orientul Mijlociu, în urma creşterii tensiunilor de la graniţa dintre Israel şi Liban, scriu site-urile https://www.mae.ro/ şi https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul www.consilium.europa.eu. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.