Vitamina B5 (acid pantotenic): beneficii, proprietati, contraindicatii

Vitamina B5 are numeroase beneficii pentru organism și se găsește în aproape toate alimentele. Consumul zilnic de vitamina B5 contribuie la susținerea sistemului imunitar, la sănătatea inimii și ficatului, dar și la aspectul sănătos al pielii, unghiilor și părului.

Vitamina B5 este cunoscută și sub denumirea de acid pantotenic sau popular vitamina antistres și face parte din grupul de vitamine B. Este hidrosolubilă, adică se dizolvă în apă. Vitamina B5 se găsește atât în alimente de origine animală, cât și în alimente de origine vegetală. Carnea, lactatele, ouăle, fructele, legumele și leguminoasele, nucile și semințele pot fi surse foarte bune de vitamina B5 pentru organism. Se găsește, practic, în aproape orice aliment. Din acest motiv a căpătat numele acid pantotenic, derivat din greacă, din cuvântul „pantou” – adică „pretutindeni”.

Întrucât vitamina B5 se găsește în aproape toate alimentele, se întâmplă foarte rar să existe persoane care să aibă un deficit al acestei vitamine. Totuși, în caz că apare un deficit de vitamina B5 în organism, pot apărea simptome ca stări de greață și vărsături, stări de oboseală și anxietate, stări de apatie, depresie, probleme cu somnul, crampe musculare, căderea părului, sensibilitate la insulină sau hipoglicemie. Eventualul deficit poate apărea în cazul persoanelor care fac abuz de alcool, în cazul fumătorilor sau al celor care iau anumite medicamente, dar și în cazul persoanelor care au o dietă săracă în substanțe nutritive. Unele tulburări de alimentație sau probleme ale florei intestinale pot, de asemenea, să ducă la deficit de vitamina B5.

Ce beneficii are vitamina B5

Consumul de alimente care conțin vitamina B5 are numeroase beneficii pentru organism. Printre acestea se numără următoarele:

  • susține sistemul imunitar;
  • reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău);
  • menține sănătatea cardiovasculară;
  • scade tensiunea arterială;
  • reduce riscul apariției unui accident vascular cerebral;
  • reduce riscul apariției unui atac de cord;
  • susține funcția mentală și are efect antistres;
  • contribuie la îmbunătățirea memoriei și concentrării;
  • reglează senzația de foame;
  • poate avea rol în ținerea sub control a episoadelor depresive;
  • are efect împotriva oboselii și epuizării fizice, energizând organismul;
  • reduce durerile la nivelul articulațiilor;
  • contribuie la sinteza globulelor roșii;
  • susține sănătatea rinichilor;
  • susține funcția metabolismului bazal;
  • susține sănătatea ficatului;
  • asigură o digestie sănătoasă;
  • contribuie la un somn sănătos;
  • are rol în tratamentul acneei;
  • favorizează și accelerează vindecarea rănilor sau eczemelor ;
  • ameliorează efectul mușcăturilor de insecte;
  • contribuie la aspectul plăcut și sănătos al pielii și părului;
  • susține regenerarea la nivelul dermei prin stimularea celulelor fibroblaste;
  • are rol în hidratarea pielii.
Bile de lemn inscriptionate ca reprezentare pentru vitamina B5

Ce proprietăți are vitamina B5

Vitamina B5 are rol energizant în organism, prin faptul că metabolizează carbohidrații, proteinele și grăsimile, ajutând astfel sistemul digestiv. Ea contribuie la formarea celulelor sângelui, la reglarea nivelului colesterolului, reglarea nivelurilor hormonilor sexuali, dar și ale hormonilor cu efect antistres. Din acest motiv, i se mai spune și vitamina antistres. Vitamina B5 contribuie la sintetizarea coenzimei A, care la rândul ei contribuie la metabolizarea toxinelor de la nivelul ficatului.

Vitamina B5 se pierde prin fierbere și se dizolvă în apă. Mediile acide și cele alcaline distrug, de asemenea, vitamina B5 din alimente, așa că nu se recomandă gătirea cu oțet sau bicarbonat de sodiu. Cea mai potrivită metodă de preparare pentru a păstra o cantitate mai mare de vitamina B5 este gătirea la aburi sau la grătar. Pentru legume, nuci, semințe sau oricare alt aliment la care este posibil acest lucru, se recomandă consumul în stare crudă. Cerealele trebuie să fie consumate în stare brută, cum ar fi sub formă de fulgi. Făina are mult mai puțină vitamina B5, deoarece o mare cantitate se pierde în timpul măcinării.

Cum se utilizează vitamina B5

În funcție de vârstă, se pot recomanda doze între 2 miligrame și 7 miligrame de vitamina B5. La copii doza potrivită este între 1,7 – 4 miligrame, la adulți de 5 miligrame, în timp ce la femeile însărcinate sau care alăptează doza recomandată este de 5-6 miligrame, cu avizul medicului.

Fiind o vitamină solubilă în apă, vitamina B5 nu poate fi stocată în organism, așa că se recomandă să fie consumată zilnic. Organismul elimină excesul de vitamina B5 prin urină.

Care sunt sursele de vitamina B5

Sursele de vitamina B5 sunt numeroase, fiind foarte ușor de introdus în organism cu ajutorul alimentației. Vitamina B5 se găsește în carne, mai ales în organe, cum sunt ficatul, inima și rinichii, în pește și fructe de mare, ouă, lapte și produse lactate, legume și leguminoase, nuci, semințe și cereale. Mai poate fi găsită în drojdie de bere sau germeni de grâu.

Recomandări cu privire la vitamina B5

Se recomandă ca, pentru a avea maximul de beneficii, vitamina B5 să fie introdusă în organism prin alimentație sau, la indicațiile medicului, prin suplimente alimentare, alături de alte vitamine și minerale. Sub formă de suplimente alimentare, vitamina B5 poate fi găsită ca atare, fiind denumită pantotenat de calciu sau acid pantotenic, sau poate face parte din complexul de vitamine B. Un derivat al vitaminei B5 este dexpantenolul, folosit în produse care se pot aplica direct pe piele sau în spray-uri nazale indicate mai ales pentru cicatrici sau piele eczematizată.

Contraindicații cu privire la vitamina B5

Vitamina B5 poate avea și contraindicații. În cazul excesului de vitamina B5 în organism, pot exista efecte adverse. Printre acestea se pot număra probleme digestive, respectiv apariția diareei, dureri abdominale, precum și retenție de fluide. Persoanele care fac tratamente cu diverse medicamente, cum ar fi antibiotice, tratament pentru Alzheimer, pentru hemofilie sau afecțiuni gastro-intestinale nu ar trebui să ia suplimente cu vitamina B5, deoarece acestea pot interfera cu efectele medicamentelor respective. Trebuie evitată și asocierea vitaminei B5 cu medicamentele cu efect anticoagulant.

Femeile însărcinate sau care alăptează pot lua vitamina B5 doar la sfatul medicului specialist și nu au voie să depășească șase miligrame pe zi. Se consideră supradoză depășirea cantității de 10 miligrame pe zi.

Se recomandă un consult medical înainte de a introduce în dieta zilnică și suplimente cu vitamina B5, pentru a profita de maximul de beneficii și pentru a afla dacă nu există și contraindicații.

Sursa: www.medlife.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.