Numărul serviciilor medicale și farmaceutice validate cu cardul de sănătate este în creștere, marți fiind validate 226.339 de servicii față de ziua anterioară când au fost validate pe baza cardului 87.914 servicii medicale, a precizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate printr-un comunicat.
CNAS precizează că numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta. Astfel, dacă luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marți au fost activate 248.777 carduri.
„Ieri s-a înregistrat și o creștere majoră a numărului de servicii medicale și farmaceutice validate cu cardul de sănătate, la nivel național. Luni, 87.914 servicii au fost validate cu cardul de sănătate și 136.556 servicii acordate fără card. Marți, 226.339 de servicii au fost validate cu cardul de sănătate și 183.489 servicii acordate fără card”, arată CNAS.
În București, de asemenea, numărul serviciilor validate cu cardul depășește cu mult numărul de servicii acordate fără card de sănătate. Astfel, au fost validate cu cardul 28.656 de servicii medicale dintre care 15.308 acordate în cabinetele medicilor de familie. Au fost acordate fără cardul de sănătate 16.349 de servicii, dintre care 9.557 la cabinetele medicilor de familie.
„Cifrele de ieri atestă faptul că unii medici au înțeles importanța acestui sistem și îl utilizează. Însă, avem semnale că, în continuare, există medici care refuză să acorde servicii medicale asiguraților care nu prezintă cardul de sănătate. Acest lucru nu trebuie să mai continue și principala grijă a medicilor trebuie să fie aceea de a acorda ajutor pacientului care vine în cabinetul său”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, în comunicatul citat.
CNAS îi sfătuiește pe furnizorii de servicii medicale care întâmpină probleme de funcționalitate a cardului de sănătate să apeleze la sistemul help desk pentru a remedia problemele în cel mai scurt timp.
„În situația în care această problemă nu poate fi remediată rapid, medicul îi va acorda serviciul medical pacientului fără a-l valida cu cardul de sănătate. Aceste servicii vor fi decontate în sistem, așa cum prevede legislația în vigoare. Sistemul cardului de sănătate este creat să realizeze mult mai mult de 9.000 de accesări concomitente pe secundă. Însă, dacă din acest număr de accesări o mare parte sunt realizate greșit, sistemul funcționează mai lent”, susțin reprezentanții CNAS.