Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova va avea noi ambasadori în Polonia, Ungaria și Bulgaria. Astfel, Violeta Agrici va fi desemnată în calitate de ambasadoare a țării noastre în Republica Polonă. Emil Jacotă va fi numit în funcția de ambasador în Republica Bulgaria, iar Mihail Barbulat – în Ungaria. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat astăzi avizele consultative pentru candidaturile agreate a celor trei noi ambasadori, transmite MOLDPRES.
„Am selectat candidați profesioniști, toți fiind diplomați de carieră. După încheierea procedurilor legale, am convingerea că noii ambasadori vor promova cu devotament și eficiență interesele Republicii Moldova pe plan internațional. Mult succes”, a anunțat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe.
Violeta Agrici este licențiată în drept internațional public și deține o diplomă de master în același domeniu. Activează la Ministerul Afacerilor Externe din anul 2007 și, în prezent, este șefa Direcției drept internațional. În perioada 2017 – 2022 a fost ambasadoare a Republicii Moldova în Regatul Spaniei și reprezentantă permanentă pe lângă Organizația Mondială a Turismului.
Emil Jacotă are o experiență de peste 30 de ani în Ministerul Afacerilor Externe. În prezent, activează în Direcția cooperare bilaterală a MAE, fiind șef de secție. Anterior, Emil Jacotă a activat în ambasade ale Republicii Moldova din România, Republica Bulgaria, Republica Turcia, Federația Rusă.
Mihail Barbulat este în prezent șef al Protocolului Diplomatic de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, în perioada 2013 – 2014 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar în 2009 a fost ministru al Culturii și Turismului. În perioada 2005 – 2008, a fost ambasador al țării noastre în Republica Turcia, ambasador nerezident în Republica Arabă Egipt, Republica Libaneză, Statul Kuwait, Statul Qatar, Regatul Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Sultanatul Oman, precum și reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Organizația Cooperării Economice a Mării Negre.
Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, propunerile referitoare la numirea în funcția de ambasador sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului. Ulterior, aceștia sunt numiți în funcție de Președintele Republicii Moldova.