Proiectul a fost prezentat spre dezbatere de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi îşi propune să sprijine accesul copiilor cu vârste între 6 şi 18 ani la servicii stomatologice esenţiale. Programul, bugetat pentru anul 2025, alocă 15 milioane de lei pentru acordarea a 10.000 de vouchere digitale, fiecare în valoare de 1.500 lei.
„La începutul anului, CMSR s-a angajat să dezvolte Studiul Naţional privind Starea de Sănătate Orală a Românilor. (…) Observăm, de asemenea, că rezultatele studiului sunt utilizate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pentru fundamentarea programului „Un copil, un zâmbet”. Acest lucru înseamnă că eforturile celor 172 de medici stomatologi, implicaţi în mod voluntar la studiu, continuă să producă efecte benefice. Ne bucurăm să vedem că, în urma acestor eforturi, 10.000 de copii vor putea beneficia de servicii stomatologice esenţiale”, a declarat preşedintele CMSR, Florin Lăzărescu, citat într-un comunicat remis AGERPRES.
Scopul proiectului este de a sprijini familiile cu venituri de până la 8.000 lei net pe lună, oferind o soluţie accesibilă pentru acoperirea parţială a costurilor consultaţiilor, investigaţiilor şi tratamentelor stomatologice. De asemenea, voucherele pot fi utilizate pentru aplicarea aparatelor ortodontice, în funcţie de indicaţiile medicilor specialişti.
Voucherul de 1.500 lei va facilita accesul la servicii de sănătate orală precum: consultaţii, investigaţii, tratamente stomatologice şi aplicarea aparatelor ortodontice.
Proiectul include conceptul de „coplată”, promovat de CMSR în dialogul cu partenerii instituţionali. Astfel, în cadrul tratamentelor ample, voucherul poate prelua o parte importantă din presiunea financiară necesară acoperirii costurilor.
De asemenea, programul permite utilizarea voucherelor în orice cabinet stomatologic autorizat din România.
Documentele necesare se vor depune online, printr-o platformă digitală administrată de Ministerul Familiei. AGERPRES