„Fundaţia Regală Margareta a României lansează campania „Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri!”, iniţiativă prin care îşi propune să ofere sprijin imediat şi soluţii sustenabile seniorilor vulnerabili din punct de vedere social, care se confruntă cu lipsa resurselor, izolarea sau marginalizarea, atât în perioada Sărbătorilor, cât şi pe tot parcursul anului viitor”, informează, marţi, fundaţia.
Liderii de companii sunt invitaţi să se implice în sprijinirea urgentă a seniorilor.
„Contribuind până la 31 decembrie cu 20% din impozitul pe profit pentru anul 2024, companiile au şansa de a transforma taxele într-un gest concret de solidaritate. Împreună putem fi vocea lor, alinând din singurătate, prevenind izolarea socială, ori creând oportunităţi pentru o viaţă activă”, transmite sursa citată.
Prin intermediul programului Fondul pentru Vârstnici, Fundaţia vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii şi incluziunii sociale a seniorilor, cu precădere a celor singuri şi vulnerabili din punct de vedere social, fondul fiind finanţat din donaţii şi sponsorizări şi mii de persoane vârstnice primesc anual ajutor material, sprijin practic şi susţinere emoţională.
În 2024, Fundaţia Regală Margareta a României, prin implicarea companiilor şi a persoanelor fizice donatoare, a sprijinit 4.000 de seniori şi a oferit grant-uri pentru 27 de ONG-uri din România care, prin serviciile sociale locale, au răspuns diverselor nevoi ale vârstnicilor din comunităţile lor.
Persoanele vârstnice au beneficiat de: ajutor material – tichete sociale, produse alimentare, igienice şi sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate; sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială şi îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate; susţinere emoţională, prin activităţi de socializare, servicii de alinare a singurătăţii sau consiliere psihologică; soluţii pentru îmbătrânire activă, prin voluntariat în centre de zi pentru copii sau incluziune digitală.
„Pentru mine, singurătatea e o izolare. Din păcate, uşa nu mi-o mai deschide nimeni. De când a murit soţul, viaţa mea s-a terminat, întrucât am pierdut o persoană cu care comunicam în permanenţă. Acum ştiu că, măcar o dată pe săptămână, vineri, am cu cine să stau de vorbă şi cuiva îi pasă de mine. Îmi place că mă pot destăinui, că mă ascultaţi şi sunteţi interesaţi de starea mea”, a mărturisit doamna T, 77 de ani, beneficiar, conform comunicatului.
În România, populaţia rezidentă de seniori cu vârsta de 65 de ani şi peste depăşeşte 3,8 milioane de persoane. Provocările vârstei vin la pachet şi cu singurătatea, întrucât 1,35 milioane dintre seniori locuiesc singuri, mai informează Fundaţia Regală Margareta a României. AGERPRES